Litar ulja skuplji u Hercegovini nego u Beču

Sada već poznati mostarski šeret Salko Juklo koji nas svakodnevno na društvenim mrežama i YouTube platformi uveseljava urnebesnim prepjevima narodnih i zabavnih hitova u kojima na poznatim matricama piše šaljive tekstove posvećene bh. vlastima, nedavno je opjevao poskupljenje ulja u Bosni i Hercegovini.

Na glazbu narodnog evergrina Šabana Šaulića – “Odlaziš, odlaziš, nosiš mi sve“, Juklo je u tekstu ulje koje je drastično poskupilo usporedio s najvrijednijim stvarima u kući koje nesretni i ostavljeni muž traži da mu se ostave i da mu ih supruga koja ga zauvijek napušta, ipak ne odnose.

Ključ od kola, krevet, nakit… sve je u pjesmi bilo manje vrijedno od litra ulja, piše Dnevni list.

Fadilovih 37 posto

Naravno, u fokusu pjesme bio je premijer Fadil Novalić, koji je gostujući u Dnevniku Federalne televizije komentirao poskupljenje ulja s čuvenom rečenicom o 37 postotaka. Ulje je danas zaista precijenjeno.

Na policama u maloprodaji litar ulja u Mostaru danas košta otprilike 3,30 KM, ali ponegjde se penje i do 3,70, pa i iznad 4 KM. Oni koji bolje pamte usudit će se reći da toliko skupo nije bilo ni u vremenu rata.

Admir Čavalić, ekonomski ekspert kaže da je nekoliko faktora presudnih za poskupljenje do iznosa koji imamo danas.

Mi smo mala ekonomija u kojoj je teško postići određene efekte. Niska je produktivnost gospodarstva u zemlji i to nažalost diktira visoku cijenu nekih roba, a ulje je jedna od njih - rekao je.

Kako je moguće da je danas litar ulja u Mostaru skuplji nego recimo u Beču ili nekim drugim prijestolnicama Europske unije?

U Europskoj uniji u usporedbi s Bosnom i Hercegovinom su mnogo veći produktivnost i drugi faktori proizvodnje. Posebno u smislu postavljanja ekonomskih indikatora. Tamo gdje cijene diktira kapital, a to je slučaj s uljem, Europska unija je miljama daleko od nas, dok smo mi recimo ispred kada govorimo o cijenama usluga, koje su kod nas jeftinije. To su recimo frizerske ili zubarske usluge. One su neusporedivo povoljnije kod nas. Ali kod ulja ili drugih sličnih roba gdje kapital diktira, imamo jako, jako loše rezultate - navodi Čavalić.

Kraj mraka

Nažalost, cijene u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci doslovno divljaju. Svakodnevno se u medijima serviraju informacije o poskupljenju svega i svačega počevši od električne energije ili goriva, pa upravo do ulja ili brašna.

Nositelji vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine najavili su kako porasta cijena električne energije u kućanstvima neće biti, ali i kako će gotovo sigurno poskupiti struja za gopodarstvenike, a što će se neminovno loše odraziti na cijene brojnih roba. Čavalić stabilizaciju očekuje tek u proljetnim mjesecima iduće godine.

Politika visokih cijena dugoročno ne daje rezultate. Prilike se u zemlji poput naše kad-tad moraju promijeniti na bolje. Drugim riječima, cijene se moraju stabilizirati. Danas imamo i enetrgetsku krizu koja je doprinijela poskupljenjima. Alternativa se recimo za ulje mora naći. Na ovaj način će se smanjiti potražnja - rekao je.

 
index Instagram400x230 youtube