Sa tržišta BiH povučeno više proizvoda za djecu

Sa tržišta Bosne i Hercegovine povučene su drvene bojice dva različita podrijetla zbog veće količine kroma, te dječji bicikl "AIE 262" i skateboard "frozen" jer predstavljaju opasnost od ozljeda, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Potrošačima koji su kupili ove proizvode, iz Agencije preporučuju da ih prestanu koristiti i vrate uvozniku.

Kod drvenih bojica porijeklom iz Austrije /Aero color school leisure office 24/1/ čiji je bar-kod 9014400264345 migracija kroma iz materijala sastruganog sa površine bojica veća je od dozvoljene.

Također, i kod materijala sastruganog sa površine bojica podrijetlom iz Kine migracija kroma je veća od dozvoljene /Connect 12 colour pencils/ bar-koda 3856000462242.

Iz Agencije su naveli da dijete može staviti bojicu u usta i sisati je, pa se tako izlaže djelovanju kroma koji može izazvati rak, preosjetljivost ili alergijske reakcije.

Bicikl za djecu “AIE 262” predstavlja opasnost od ozljeda jer upravljač /ručke/ nije moguće montirati na konstrukciju bicikla, držači na upravljačima ne zadovoljava propisane zahtjeve, a zaštita za lanac nije u skladu sa propisanim zahtjevima.

Ovaj bicikl predstavlja opasnost od ozljeda i zato što razmak između papučice i prednje gume ili blatobrana ne ispunjava propisane zahtjeve, zahtjevi u vezi sa označavanjem i uputstvom za upotrebu nisu u skladu sa propisanim, a ne ispunjava ni sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN ISO 8098:2015.

Skateboard “frozen” predstavlja opasnost od ozljeda jer je došlo do loma daske prilikom ispitivanja, gornja površina daske nije izrađena kao neklizajuća površina, a nisu čitko ni trajno istaknute informacije o standardu EN 13613, imenu, logu ili slične oznake za identifikovanje proizvođača ili dobavljača, kao ni oznaka za identifikaciju proizvoda, te maksimalno ograničenje težine korisnika.

Ovaj proizvod ne ispunjava ni sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 13613:2012.

Uvoznici oba proizvoda preduzeli su mjere povlačenja sa tržišta i njihovo uništenje.

 
index Instagram400x230 youtube