Isplativost velika, ali...: U BiH ima samo 69 električnih automobila

Bosna i Hercegovina ima 69 električnih automobila i jedina je zemlja, uz Kosovo, koja nema nikakve subvencije za kupovinu automobila na električni pogon.

Istaknuto je ovo na danas održanoj panel raspravi na temu "Tranzicija k električnim vozilima, koje je organizirala tvrtka Porsche BH".

Bez subvencija, kako je kazao Haris Muratović, predsjednik Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH, neće se moći napraviti veći korak k elektromobilnosti, piše Klix.ba.

Županije ne potiču

- Mi svake godine plaćamo naknadu za zaštitu okoliša i imamo podatak da je u posljednje tri godine Fond za zaštitu okoliša FBiH skupio 48 milijuna KM za tu svrhu i da određeni dio sredstava, koji njima ostane, daje kao subvenciju za punionice. Međutim, njima ostane samo 30 posto tog iznosa, a 70 posto ide županijama, koji ne rade ništa po tom pitanju i mi nemamo nikakve informacije o tome gdje i za što se taj novac utroši - kazao je Muratović, koji je istaknuo i kako BiH ima 125 punionica i 186 konektora.

Ukazao je Muratović i na činjenicu da je za izgradnju jedne punionice potreban veliki broj suglasnosti i dozvola, pa je to uporedio i sa količinom "papira" potrebnih za gradnju i otvaranje jednog hotela poput Tarčin Forest Resort u kojem je održana ova panel rasprava. Smatra kako se to mora olakšati kako bi se veći broj investitora odlučio na gradnju punionica u našoj zemlji, čime bi infrastruktura za električne automobile bila dosta bolja i privlačila bi više putnika.

- Električna auta su tiha, zabavna i pametna i sigurnija su mnogo, pa se njihovim korištenjem sigurnost stavlja na jednu veću razinu. Ono što je neophodno uraditi jeste ukidanje carine, donošenje uredbe o subvencijama ekološki prihvatljivih vozila i umanjenje godišnje naknade pri registraciji električnih vozila" - kazao je Muratović.

Smanjenje carinske stope

Hajrudin Podbičanin, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, podsjetio je kako je Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila na snazi do 31. prosinca 2022. godine, kako mnogo znači onima koji se odluče na kupovinu električnog automobila te je kazao kako vjeruje i očekuje da će ta odluka biti produljivana i narednih godina.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo ukazala je na činjenicu da 40 posto zagađenja zraka dolazi od automobila te podsjetila na najave da će do 2035. godine u Europi doći do obustave proizvodnje automobila na fosilna goriva.

- Mi težimo Europskoj uniji i morat ćemo ići u tom smjeru, ali činjenica je da kod nas sve ide presporo i da donošenje zakona jako dugo traje. Kada je u pitanju novac koji se prilikom registracije plaća za zaštitu okoliša, mi smo tražili od županija da nam šalju izvještaj o tome gdje troše taj novac, ali su oni odbili da to urade - kazala je Đapo, te dodala kako će insistirati na tome da se donese uredba kako bi se sufinancirala nabavka električnih automobila.

O punionicama za električna vozila govorio je Adnan Bosović iz Elektroprivrede BiH, koji je kazao i kako su rješenje za budućnost pametne mreže, pametne punionice, kako bi se moglo upravljati punjenjem vozila. Govoreći o tome da li bi distributivna mreža mogla podnijeti da se u isto vrijeme priključi veći broj vozila na punjenje, Bosović je rekao kako bi za sada mogla, ali u budućnosti, ako bude mnogo veći broj vozila, svakako je da bi se to trebalo organizirati na način da se ne priključuju baš svi u isto vrijeme. U noćnim satima, kaže, najmanja je potrošnja energije, te bi tada i bilo najbolje da se veći broj automobil puni.

- Pokrivenost punionicama u BiH je solidna s obzirom na broj vozila koji imamo, ali je činjenica da informacije o većini tih punionica nisu javno ni lako dostupne, te vozači ne znaju gdje sve mogu napuniti svoj automobil. Stoga je potrebno napraviti mapu punionica informativnog karaktera - kazao je Bosović, te dodao kako Elektroprivreda sebe vidi kako jednog od većih agregatora, sa većim brojem punionica u BiH.

3€ Beograd - Sarajevo

Jedna od pogodnosti korištenja električnih vozila je svakako i financijski aspekt, a Filip Mitrović iz Porschea Srbije, istaknuo je zanimljiv podatak.

- Prvi put sam od Beograda do Sarajeva došao električnim automobilom. Prešao sam oko 330 kilometara i za to sam potrošio nešto manje od tri eura struje. Jeste da su ovi automobili pri kupovini nešto skuplji od drugih, ali ta se investicija u roku od dvije godine isplati, čak i ako nemate nikakve subvencije prilikom kupovine i uvoza - poručio je Mitrović, navodi Klix.ba.

Da su ovakvi događaji važni istaknuo je i profesor Vedran Kirinčić iz Hrvatske, koji je kazao kako je cilj svih zemalja okruženja, a i EU, da u budućnosti poveća broj električnih vozila na cestama.

Zoran Andrić, pomoćnik ministra prometa i komunikacija BiH, kazao je kako je svaka tranzicija teška, ali se nada da će BiH u ovoj uspjeti. Istakao je i kako javna uprava još nije u potpunosti svjesna važnosti elektromobilnost, ali i kako će vremenom sigurno postati.

Sanela Klarić, profesorica na Burch univerzitetu u Sarajevu i zastupnica u Federalnom parlamentu, istakla je kako je predata inicijativa za izmjenu pravilnika naplate za autoput te smatra kako nema razloga da do toga ne dođe.

- Klimatske promjene su interdisciplinarne i u taj proces se moraju svi uključiti, jer ovime direktno utičemo i na poboljšanje kvaliteta zraka, ali i zdravlja, stoga je neophodno donijeti uredbe kojima će se regulisati sva sporna pitanja kako bi se olakšao proces elektromobilnosti u našoj zemlji. Potrebno je i jačati svijest ljudi - poručila je Klarić.

 
index Instagram400x230 youtube