Ove godine znatno manje maslina - potražnja za uljem sve veća [video]

Suho ljeto koje je iza nas nikako nije pogodovalo poljoprivrednicima. Uprkos zalijevanju, sunce je bilo prejako, posebno u Hercegovini, što je znatno utjecalo na rast i razvoj plodova.

Među njima su i maslinari. Mostarska ekipa BHRT-a posjetila je maslinik u blizini Ljubuškog.

Kamen, krš i maslina. Sve su to odlike Hercegovine, a upravo na kršovitom području kod Ljubuškog, na 50 hektara zemljišta, smjestio se najveći maslinik u Bosni i Hercegovini i to sa sedam tisuća stabala maslina.

Prije 10 godina posađene su prve sadnice masline u mjestu Mostarska vrata pokraj Ljubuškog. Malo po malo, vizionar Dragan Mikulić uspio je napraviti i najveći maslinik u Bosni i Hercegovini u kojemu raste sedam različitih vrsta maslina. Iako je maslinarstvo unosan posao, ova je sezona podbacila. Kaže, ove će imati oko 30 posto manje uroda u odnosu na prošlu godinu, ali da se s istim problemom susreću sve mediteranske zemlje.

"Ove godine bila je ogromna suša, malo stablo lani se iscrpilo, visoke temperature u cvjetanju, temerature su sve do prije dvadeset dana bile ludo velike. I ne samo u Hercegovini, već i Dalmacija i Italija. U Italiji neće bit 30 posto ulja. Ja kontaktiram sa svojim kolegama u Italiji, 'Dragane', kaže, 'stanje loše, nikad gore'. Nekad je džabe zalijevat ako velika temperatura uništi cvijet", kaže Dragan Mikulić, maslinar i uljar.

Zbog manjeg uroda će, poručuje Mikulić, doći i do manje proizvodnje maslinovog ulja. Zato će, procjenjuje, već oko svibnja sljedeće godine, doći i do potrošnje zaliha. Sve će to biti uzrok i poskupljenja maslinova ulja.

"Mora porasti. Vidite, otišla su i đubriva, otišla je radna snaga. Treba sve raditi oko njih, moraš radit oko njih isto kao da je puno stablo bilo", naglašava Mikulić.

A stabla su daleko od punih. Ipak, treba ih obrati. U ovom masliniku, većina berača godinama to rade. S berbom počinju u sedam ujutru i beru do pet popodne.

"Ja sam već par godina tu. Imamo finu ekipu, uglavnom, dobro je. Malo druženje, malo rada. Ove godine malo manje izgleda maslina. Lani je bilo puno više. Lani je stvarno bilo puno, puno je vjerovatno bilo i više radnika, ali eto - dobro je", kaže Nikola, berač maslina.

"Prvi put sam ovdje, a k'o da sam sto godina. Ja sam tako vridna i 'oću radit. Nije teško i usput se družimo i fino nam je. Na čistom smo zraku. Bolje je ovdje nego di je korona", kaže Šima.

Uz najveći maslinik, Mikulić ima i najveću uljaru u zemlji. Prošle godine maslinari su kamionima donosili masline na preradu i čekali u kolonama. Danas slika potpuno drugačija. Maslina je znatno manje, a potražnja za uljem sve veća.

 
index Instagram400x230 youtube