U ZHŽ-u se nitko više ne želi cijepiti

Epidemiološka situacija u Zapadnohercegovačkoj županiji je solidna, ali je interes građana za cijepljenje potpuno opao, kaže epidemiologinja dr. Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo. 

-Mi smo ranije u ZHŽ na tjednoj razini imali potrošnju oko 700 doza. Ta brojka se prepolovila i sada iznosi oko 300 utrošenih doza. To je porazno, s obzirom na to da imamo dovoljno svih vrsta cjepiva – navodi Jurić i dodaje kako je u tijeku izrada programa promocije cjepiva čiji je cilj da građani shvate značaj imunizacije. 

Prema riječima Jurić, do sada je u ZHŽ administrirano oko 15.000 doza, od čega je oko 8.000 dato za prvu, a ostatak za drugu dozu, piše Faktor.  

-Sve je to skupa je jako malo utrošenih doza, ako uzmete da ova županija nema ni 100.000 ljudi. Ulazimo u zimu kada ne očekujemo dobru epidemiološku situaciju, a razloga je više. Prvo - zato što zimi imunitet pada neovisno o koronavirusu, a drugo - ljudi se više druže u zatvorenim prostorima, pa je distancu dosta teže održavati nego tijekom ljeta, iako samo ponašanje virusa ne ovisi od temperature, ali se ljudsko ponašanje mijenja – objašnjava Jurić.

 
index Instagram400x230 youtube