Sindikati traže zabranu rasta cijena osnovnih namirnica, stiže novi val poskupljenja u BiH

Više od deset godina nakon početka financijske krize centralni bankari i političari tapšu po leđima: najgore je iza nas i oporavak je učinjen. Pogreška. Samo je pitanje vremena do izbijanja krize. I to punom snagom...

” To je rečenica iz rada doajena poslovnog novinarstva Ante Gavranovića o temi “Svijet nije naučio lekciju iz financijske krize”, a koji je objavljen u studenome 2019. Poput kakvog proroka, Gavranović, koji danas ima 88 godina, kao da je nagovijestio da će svijet zapasti u zdravstvenu, usporedno s njom i gospodarsku krizu neslućenih razmjera, a sada i energetsku, piše Večernji list BiH.

Protekli dani izuzetno su teški za cijelo čovječanstvo, a BiH je kolateralna žrtva svjetskih kretanja. Električna energija, prirodni plin, nafta..., cijene lete u nebo, a samim time i sve ostalo. Već smo imali poskupljenja brašna, kruha, mlijeka, ulja, mesa..., a najavljuje se i daljnji rast cijena namirnica. Već sada je litra ulja od 3,10 do 4,40 KM. Kilogram kruha košta 2,50 KM.

Nema mehanizama zaštite

Ekonomski analitičar Admir Čavalić, govoreći o situaciji, ističe da će se svi ovi događaji reflektirati i na BiH. - Imamo na sceni globalnu energetsku krizu. BiH nema mehanizme zaštite, nema određenih naftnih rezervi i slično čime bi se kompenzirao rast cijena. Mi sada prolazimo kroz jednu krizu ili postkrizu koja donosi rast cijena zbog globalnih lanaca opskrbe, rasta troškova prijevoza, brodskog prijevoza i slično - istaknuo je Čavalić, a s obzirom na to da BiH ulazi u izbornu godinu, sumnja da će se nešto dogoditi što će donijeti boljitak građanima i barem malo ublažiti tešku situaciju. Zbog jedne od najtežih poslijeratnih situacija za Bosnu i Hercegovinu oglasio se i Savez samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) koji je priopćio kako se svaki rast troškova poslovanja, posebno u realnom sektoru, uglavnom amortizira smanjenjem ili prestankom isplate i onako niskih plaća radnicima realnog sektora. - Također, najava poskupljenja struje dolazi u vrijeme intenziviranih zahtjeva sindikata za povećanje najniže plaće. Poučeni ranijim iskustvima, jasno je da će biti uporabe, ali još više zloporabe ove situacije kao opravdanja da plaće radnika i dalje ne mogu značajno rasti - smatraju iz SSS-a BiH.

Napominju kako su izuzetno zabrinuti zbog najava poskupljenja struje gospodarstvu jer su dosad slična poskupljenja išla preko leđa radnika, a kako doznaju, opravdanje za rast cijena struje nisu drastično veći troškovi proizvodnje, nego, u prvom redu, cijena na burzi u Mađarskoj. - Drugim riječima, cijena električne energije mora rasti jer su drugi spremni platiti je skuplje nego mi. To bi možda i bilo logično da su elektroprivrede privatne tvrtke, a ne javna poduzeća. Svjedočimo ekspanziji u realnom sektoru, rastu izvoza, što je izuzetno dobro, ali to bi sve moglo doći u pitanje u slučaju bilo kakvih nepromišljenih odluka - naglasili su i pozvali političke predstavnike na maksimalnu ozbiljnost i razumijevanje za stanje i socioekonomski položaj radnika i građana ove zemlje. Pozvali su i da se zabrani rast cijena osnovnih životnih namirnica jer su mnogi građani već sada u nemogućnosti kupiti osnovne namirnice. - Također zahtijevamo od Vlade žurno usvajanje odluke kojom će se zabraniti rast cijena najosnovnijih životnih namirnica jer su radnici već sada u situaciji da, zbog niskih i/ili neredovitih plaća, ne mogu sebi i svojim obiteljima osigurati ni minimum onoga što im treba za život - priopćeno je iz Službe za informiranje Saveza samostalnih sindikata BiH.

Država mora biti spremna

Jedna stanovnica Sarajeva proteklih dana dala je zanimljivu izjavu vezanu uz činjenicu da su danas cijene puno veće nego prethodnih godina. - Odeš u trgovinu. Kupiš namirnica za 10 - 20 KM i ništa ne doneseš za ručak. Sve je poskupjelo, još tko ima djecu... Ja sam sama i opet jedva pokrijem troškove. Da mi nije odrasle djece, ne bih mogla. Ona mi pomognu. Uzmemo koliko mognemo, ne rasipamo se - njezine su riječi. Umirovljenicu Amru iz Sarajeva posebno su pogodile cijene piletine, koja je skuplja nego ikad. Analitičari smatraju i da ima onih koji koriste “gužvu” kako bi povećali cijene iako možda za neki proizvod to i nije realno. Gordana Bulić, predsjednica Kluba potrošača, nedavno je istaknula da u Klubu uvijek savjetuju kupnju u trgovinama koje su jeftinije da bi stvorili pritisak na one koji su neumjereno povećali cijene. Iduće razdoblje bit će ključno, a država mora biti spremna reagirati ako dođe do novih potresa koji su, nažalost, izvjesni.

 
index Instagram400x230 youtube