Vlada FBiH o rasterećenju poslodavaca i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta

Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici je utvrdila svoje amandmane koji postaju sastavni dio Prijedloga zakona o doprinosima, upućenim u parlamentarnu proceduru. Cilj amandmana je dodatno rasterećenje poslodavaca i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Utvrđen je i amandman na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskog i invalidskom osiguranju, kojim su kao suvišni brisani članovi 3. i 10.

Federalna vlada je prihvatila prijedlog Federalnog ministarstva pravde da je potrebno podržati inicijativu koju je, na prijedlog izaslanika u Skupštini Sarajevske županije Damira Marjanovića, dostavila ova skupština, da u Kazneni zakon Federacije BiH budu unesene odredbe kojima se inkriminira govor mržnje.

Prihvaćena je i inicijativa za davanje autentičnog tumačenja Zakona o visini stope zatezne kamate, koju je uputilo Udruženje banaka BiH. U Vladinom autentičnom tumačenju člana 4, a u vezi s članom 5. ovog zakona, navedeno je da se na zakašnjela neplaćena novčana dugovanja iz razdoblja prije 14.3.2020. godine zatezna kamata obračunava po stopi od 12 posto godišnje do dana stupanja na snagu Zakona (14.3.2020. godine), a nakon tog dana vrši se obračun zateznih kamata po stopi 10 posto godišnje do trenutka isplate novčane obveze, s tim da ukupan iznos obračunate i isplaćene zatezne kamate u trenutku isplate ne može biti veći od glavnog duga.

Vlada Federacije BiH nije prihvatila inicijativu odvjetnice Galibe Hrvačić Karačić za dopunu člana 69. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju. U izjašnjenju Vlade je navedeno da je Prijedlogom zakona o MIO, utvrđenom na 281. sjednici, uz ostalo, dopunjen član 69. tačka a), te da su, na ovaj način, izjednačena prava supružnika i izvanbračnih partnera. Dodan je i stav da se izvanbračnim partnerom smatra i osoba koja je kao takva definirana Obiteljskim zakonom FBiH, a svoj status utvrdila u sudskom postupku.

 
index Instagram400x230 youtube