U Bosni i Hercegovini do sada cijepljeno oko 2.600 djece, u ŽZH nije cijepljeno nijedno

U Bosni i Hercegovini danas je 275 novih slučaja zaraze koronavirusom, preminula je 41 osoba. Stižu i nove preporuke. Tako je u Federaciji predložen početak cijepljenja za djecu stariju od 12 godina sa oslabljenim imunološkim sistemom. Preporučuje se mRNK cjepiva. Do sada je u BiH evidentirano oko 2.600 cijepljene djece.

U Republici Srpskoj od 23. kolovoza moguće je cijepljenje djece starije od 12 godina. Iz odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH smo dobili informaciju da je u sklopu operativnog plana cijepljenja koji se primjenjuje na području Brčko Distrikta, uvršteno prioritetno cijepljenje djece sa poteškoćama u razvoju. Djeca su na području Brčko Distrikta cijepljena i iz razloga nastavka školovanja van BiH ili učešća na međunarodnim sportskim takmičenjima.

“Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge je u procesu imunizacije protiv koronavirusa od početka ožujka do sada cijepilo do 20 osoba mlađih od 18 godina i to isključivo uz pisanu suglasnost roditelja”, naveo je Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije dobili smo informaciju da na ovom području djeca nisu cijepljena, te da Zavodu nisu prijavljena ona koja su cijepljena negdje drugo, a da za adresu prebivališta imaju spomenuto područje. Identična situacija je i u Tuzlanskoj županiji, navodi N1.

“Na području Tuzlanske županije još uvijek nismo evidentirali djecu mlađu od 18 godina koja su cijepljena bilo kojom od cjepiva koje su nam trenutno dostupne”, istakla je Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TŽ.

U Županiji Sarajevo prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja, evidentirane su 74 osobe mlađe od 18 godina koje su potpuno cijepljene, ali ne na području ŽS, već u susjednim državama. Očekuje se da će u narednom izvještaju ovaj broj biti i tri puta veći.

Prema podacima Instituta zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе cijepljenje djece u dobi od 12 do 18 godina provodi se cjepivom Pfizer uz preporuku da se cijepe djeca ovog uzrasta ukoliko imaju neka oboljenja koja ih čine podložnijim težim formama COVID-19. Do sada je u Republici Srpskoj cijepljeno 70 djece uzrasta 12-14 godina i 2540 djece uzrasta 15-19 godina.

U svijetu djeca od 12 od 18 godina odavno imaju mogućnost da prime cjepivo protiv koronavirusa. Velika Britanije, SAD, Španjolska, Danska, Norveška, Kina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Njemačka samo su neke od zemalja koje su odobrile cijepljenje ove dobne skupine.

“Stalna komisija za cjepljenje (STIKO) je nakon dosta analiza preporučila cijepljenje djece i mladih od 12 do 17 godina i do polovice kolovoza je više od milijun djece primilo barem jedno cjepivo, što je oko 22,5% ove starosne grupe”, istakao je Mehmed Smajić, novinar Deutche Wellea.

Stručno savjetodavno tijelo Federacije BiH, kada je u pitanju cijepljenje djece protiv koronavirusa preporučuje cijepljenje djece u dobi od 12 i 17 godina, ali sa ozbiljnom imunosupresijom. Preporučuje se mRNK cjepivo.

 
index Instagram400x230 youtube