Žensko poduzetništvo u Hercegovini ima moć transformacije gospodarstva

Radionica ”Žene u poduzetništvu”, na kojoj je sudjelovao značaj broj žena sa zajedničkom vizijom izgradnje pozitivnog poduzetničkog okruženja s jednakim prilikama za oba spola, održana je u nedjelju u Širokom Brijegu.

Žensko poduzetništvo je prepoznato kao važan element gospodarskog rasta i učinkovita metoda postizanja demokratskog društva utemeljenog na osnaživanju žena i jednakosti spolova. Nužno je osigurati poslove za veći broj žena kako bi se izgradilo poduzetničko okruženje zasnovano na jednakim prilikama za oba spola. Žensko poduzetništvo ima moć transformacije gospodarstva i društva budući da stvara nova radna mjesta i nove sektore te donosi inovativnost, kreativnost i raznolikost, poručila je Antonija Banožić, vijećnica u Gradskom vijeću Širokoga Brijega i ujedno koordinatorica ovog projekta.

Radionica je održana uz podršku fondacije Pro budućnost i Instituta za razvoj mladih KULT. Ovo je jedna je ovo od tri radionice koje se održavaju na području Hercegovine.

Kako su priopćile organizatorice, ostvarena je i odlična suradnja na području poljoprivrednog poduzetništva gdje su žene iz Širokog Brijega prije mjesec dana posjetile plastenike rajčica u Nevesinju koje uspješno sa svojim kolegicama vodi Aleksandra Kravić, predsjednica Udruge Hercegovka, a nedjeljna radionica je nastavak te suradnje i upućivanje žena na koji način, ako se odvaže u poljoprivredi ili drugim djelatnostima, mogu od svog hobija napraviti uspješne poslove.

Procedure otvaranja obrta i tvrtki ženama je predočila Žana Alpeza, mentorica u Razvojnoj agenciji ŽZH – Herag na području strategija i planiranja tržišta.

Na radionici je donesen zaključak da sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini trebaju mjerama i poticajima olakšati samozapošljavanje i poduzetništvo, s posebnim naglaskom na žene u poduzetništvu, priopćeno je.

 
index Instagram400x230 youtube