Forenzičar Damjanjuk o misteriji smrti Lane Bijedić: Povrede koje je imala tipične su za udarce šakom ili nogom, nije uočena rupa u granju, a njezin remen nikad nije pronađen

Dvije pune godine, koliko se danas navršava, prošlo je od dana kada je u večernjim satima u rijeci Studenčici, u mjestu Studenci kod Ljubuškog, pronađeno tijelo Lane Bijedić (19) iz Mostara, i to nedugo nakon prijave o njenom nestanku.

Nažalost,istraga o misterioznoj smrti ove nesuđene brucošice još nije okončana.

Različita mišljenja

Ovaj misteriozni slučaj, koji je potresao cijeli regju, praktično je potpuno nerasvijetljen i, kako vrijeme odmiče, čini se da će kao takav biti zaveden u policijskoj evidenciji, piše Avaz.

Koncem prošle godine, nakon što su zatražili njegov angažman, u Tužiteljstvo Županije Zapadnohercegovačke je stigao nalaz Johna Clarka, forenzičkog vještaka za patologiju Univerziteta u Glasgowu.

Ovaj britanski stručnjak je sačinio mišljenje i stručni nalaz o načinu nastanka povreda na tijelu nesretne djevojke.

U konačnici, Clark je zaključio da priroda unutarnjih i vanjskih prisutnih povreda ne podržava mišljenje iz obdukcijskog nalaza da je nesretna djevojka bila žrtva napada koji je uključivao udaranje šakama, šutiranje i moguće udaranje teškim predmetom, već da je, najvjerojatnije, riječ o padu s visine, konkretno vijadukta iznad rijeke visokog 110 metara.

Dr. Dražen Damjanjuk, koji je uradio obdukciju, i je Avazu, kao i tada, kazao da ostaje pri svom mišljenju i nalazu.

Otkrio je da ga iz Tužiteljstva ŽZH nisu kontaktirali nakon što su dobili Clarkov nalaz te je pojasnio da je praksa u takvim slučajevima da se radi usuglašavanje, odnosno tzv. supervještačenje s tročlanim povjerenstvom koje bi trebala dati i konačno mišljenje, budući da je riječ o dva suprotstavljena nalaza.

I dr. Damjanjuk se pribojava da će ovaj slučaj ostati neriješen, a to bi, kazao je, bilo prvi put u njegovoj karijeri, u kojoj je, zaključno s jučerašnjim danom, uradio 524 obdukcije.

- Ne mogu se složiti s tim da su povrede nastale uslijed pada s visine. I ja sam bio na licu mjesta i zanimljivo je to da tijekom učevida nije uočena rupa u granju koja bi morala nastati uslijed pada, a u tom slučaju bi se radilo o ogromnoj rupi - rekao je dr. Damjanjuk za Avaz.

Nestao remen

Također, naglasio je i to da se konzultirao s brojnim stručnjacima izvan BiH, koji su podržali njegovo mišljenje.

- Povrede koje je nesretna djevojka imala na glavi tipične su za udarce šakom ili nogom, pogotovo kada je riječ o desnoj očnoj jabučici, to je morao biti izuzetno jak udarac vrhom stopala ili šakom. Također, remen iz njenih pantalona nikada nije pronađen, a majka je izjavila da ga je stalno nosila. Najsretniji bih bio kada bi se taj slučaj riješio, ali, definitivno, greška je načinjena u startu, jer je dopušteno da se tijelo kremira - ispričao je dr. Damjanjuk.

Iz Tužiteljstva ŽZH jučer su kratko kazali da istraga u ovom slučaju nije završena. Kako Avaz doznaje, posljednji nalaz, koji još čekaju, odnosi se na vještačenje dnevnika nesretne djevojke, a za koji su nalog dali prije skoro godinu!

Nejasne okolnosti

Kobnog dana Lana se iz Mostara, pod potpuno nejasnim okolnostima, autobusom zaputila u Čapljinu, kako je to otkriveno uz pomoć snimaka nadzornih kamera u ova dva grada. U poslijepodnevnim satima trebala je otputovati za Sarajevo.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 06 Listopad 2021 15:02
 
index Instagram400x230 youtube