EU - Za prerađivačke kapacitete i marketing u poljoprivredi tri milijuna KM

U okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, koje financira Europska unija, danas je objavljen javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

Kroz ovaj javni poziv, vrijedan tri milijuna KM, Europska unija podržat će ulaganja u prerađivačke kapacitete poljoprivredno-prehrambene industrije kroz uvođenje inovacija i razvoj novih i/ili unapređenje postojećih proizvoda, marketinških alata, te osiguranje kontinuiteta poslovanja i sigurnog i zdravog radnog okruženja u BiH.

Realizacijom tih projekata nastoji se podržati modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanje ruralne ekonomije. Glavni cilj je povećati konkurentnost poljoprivredne proizvodnje, poslova i usluga ublažavajući negativne ekonomske efekte pandemije na poljoprivredno-prehrambene tvrtke i operatere ruralnog turizma, osiguravajući kontinuitet njihovog poslovanja.

Na javni poziv mogu se prijaviti obrti, poduzetnici, zadruge i tvrtke koja se aktivno bave vinarstvom, preradom maslina, voća, povrća, mlijeka, mesa, preradom jaja, preradom i konzerviranjem ribe,  preradom žitarica, gljiva, začinskog bilja, ljekobilja i meda. Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 30.000 KM do 300.000 KM (bez PDV-a). Za svaki projekat, podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinanciranje u iznosu od minimalno 35 posto ukupnog iznosa predložene investicije, dok 65 posto troškova investicije financira Europska unija kroz ovaj javni poziv.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 3. prosinca ove godine do 17.00 sati. 

Kroz projekat EU4AGRI do sada je podržano 45 investicija bosanskohercegovačkih poljoprivrednika i tvrtka sa investicijama ukupne vrijednosti  10,7 milijuna KM od čega je 6,3 milijuna KM financirala EU.  U sklopu EU4AGRI, EU pruža podršku jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH.

Kroz EU4AGRI-Recovery, EU pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih efekata pandemije Covid-19 na poljoprivredno-prehrambene tvrtke i operatere ruralnog turizma, te osiguranje kontinuiteta njihovog poslovanja, dok se kroz EU4BusinessRecovery utječe na smanjenje posljedica izazvanih pandemijom na poljoprivredne i turističke tvrtke, mikro, male i srednje tvrtke. Za sva tri projekta Europska unija izdvojila je 38 milijuna eura.

Projekte provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini u suradnji s Češkom razvojnom agencijom (za EU4AGRI i EU4AGRI-Recovery) i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO) (za EU4BusinessRecovery), priopćeno je iz UNDP-a.

 
index Instagram400x230 youtube