U tijeku najveći EUFOR-ovi manevri do sada u BiH, područje operacije uključuje i Ljubuški

Već duži niz godina EUFOR-ovom vježbom "Brzi odgovor" provjerava se sposobnost vojnih snaga Europske unije da u Bosnu i Hercegovinu, ako ustreba, razmjeste svoje pričuvne snage i pomognu vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Postalo je uobičajeno da u vježbi ravnopravno sudjeluju jedinice OS BiH i sigurnosne agencije u BiH, kako bi na terenu provjerili sposobnosti i dostignute standarde zajedničkog djelovanja, koordinacije i interoperabilnosti, u multinacionalnom okruženju.

Ove godine, na vježbi EUFOR-a "Brzi odgovor 2021", uz EUFOR-ove jedinice stacionirane u BiH te pričuvne snage iz Bugarske, Rumunjske, Slovačke, Mađarske, Austrije i Turske, OS BiH sudjeluju s tri pješačka voda iz sastava Operativnog zapovjedništva OS BiH.

Područje operacija uključuje zone gradova Glamoča, Livna, Tomislavgrada, Ljubuškog, Mostara, Čapljine, Trebinja, Bileće i Sarajeva. Scenarij vježbe podrazumijeva i stvaranje sigurnog okruženja za otklanjanje posljedica razornog zemljotresa u južnom dijelu BiH te na vježbi učestvuju i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA BiH), lokalne jedinice ministarstava unutarnjih poslova, Civilne zaštite te druge civilne službe i agencije.

Ovo je najveća EUFOR-ova vježba do sada, piše klix.ba.

 
index Instagram400x230 youtube