Kakvo nas vrijeme očekuje sljedeći tjedan?

Prema najavama meteorologa iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u Hercegovini biti prije podne sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, poslije podne moguć slab kratkotrajan lokalni pljusak u sjevernim, istočnim i jugoistočnim područjima.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29°C.

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati. Tokom prijepodneva će biti ugodnije, uz povremene sunčane intervale. U drugom dijelu dana, sa promjenom vremena, južnim strujanjem, povećanjem naoblake i kišom, kod osjetljivih osoba moguće su poteškoće u vidu glavobolje, nervoze, dekoncentracije, reumatskih bolova, nesanice.

Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, nakon stabilnog i sunčanog vikenda, početkom tjedna slijedi promjena vremena uz južno strujanje, povećanu naoblaku i kišu.
Najveće količine padavina izgledne su u Krajini, lokalno do 15 mm, najmanje u Hercegovini.
Potom slijedi postepena stabilizacija, sa smjenama kišnih i vedrijih perioda, a od četvrtka 01.10. do kraja tjrdna preovladavaće sunčanije vremenske prilike.

Temperaturni režim djelimično će se promijeniti, izraženije u jutarnjim satima. Minimalne vrijednosti kretat će se između 6 i 9 u unutrašnjosti, na jugu do 12 °C. Sa stabilizacijom vremena, jutra će nakon vedrijih noći biti hladnija, sa minimalnim temperaturama između 3 i 6 u unutrašnjosti, na sjeveru i u Hercegovini do 9 °C.
Maksimalne dnevne temperature, početkom tjedna u Bosni do 20, u Hercegovini do 24 °C, potom će opasti, ne suviše, u dane narednog vikenda gotovo svuda će ponovo dostizati iznad 20 °C.

 
index Instagram400x230 youtube