BiH stavljena na EU listu “rizičnih zemalja”

Europska unija ukinula je Bosni i Hercegovini status COVID-19 "sigurne države".

Veleposlanici država članica EU glasali su za novi prijedlog liste sigurnih zemalja koje je izradila predsjedavajuća Slovenija, a na toj listi više nema BiH, koja je bila jedina iz regije.

BiH je sada na listi "rizičnih zemalja".

Osim BiH, na listu je dodana i Moldavija.

Ovo znači da građani BiH neće moći putovati u države EU bez važnog razloga.

Nebitna putovanja u Europsku uniju iz trećih zemalja podliježu privremenim ograničenjima u ovisnosti od preporuka EU, a koje se baziraju na praćenju epidemiološke slike u trećim zemljama. Bez obzira na restrikcije koje predloži EU, a koje se najčešće odnose na potpunu zabranu turističkih putovanja iz zemalja sa visokom incidencijom, države članice EU imaju slobodu da ukinu/ne uvedu ta privremena ograničenja za putnike koji su potpuno cijepljeni. To znači da će u mnoge države EU biti i dalje moguće ući iz Bosne i Hercegovine ukoliko ste potpuno cijepljeni dozama koje je priznao europski regulator.

Ograničenje putovanja postepeno će se ukinuti sljedećim zemljama: Australija, Kanada, Čile (novo), Jordan, Kuvajt (novo), Novi Zeland, Katar, Ruanda (novo), Saudijska Arabija, Singapur, Južna Koreja, Ukrajina, Urugvaj i Kina (podložno potvrdi o reciprocitetu).

Kako je utvrđeno u preporuci Vijeća, taj će se popis nastaviti preispitivati svaka dva tjedna i prema potrebi ažurirati, navodi N1.

 
index Instagram400x230 youtube