Održana radionica na temu „Uloga nevladinih organizacija u prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva i dojke“

Radionica na temu „Uloga nevladinih organizacija u prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva i dojke“ okupila je u Grudama predstavnike nevladinih organizacija iz Širokog Brijega, Mostara, Kiseljaka i Hadžića i liječnike iz Hrvatske i Crne Gore koji rade na nacionalnim programima za rano otkrivanje raka.

Domaćin radionice je Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke partner na projektu ON TIME - Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i dojke koji je financiran iz Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

„Kroz projekt ON TIME nabavit ćemo mobilni ultrazvuk s kojim ćemo raditi besplatne preglede na rak dojke i osigurat ćemo testove za okultno krvarenje za samopregled na rak debelog crijeva. Zavod za javno zdravstvo će formirati mobilni tim zdravstvenih radnika koji će s medicinskim vozilom posjetiti osam urbanih i ruralnih sredina u Županiji s ciljem pregleda što većeg broja osoba“, istakla je dr. Andrea Jurić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH. U periodu od početka Covid-19 pandemije malo je ljudi dolazilo na preventivni pregled i u narednom periodu očekujemo veću pojavnost dijagnoza raka. Apeliram na stanovništvo da iskoriste priliku kroz projekt i izvrše besplatan preventivni pregled, dodala je dr. Jurić.

Uloga nevladinog sektora u procesu animiranja javnosti na preventivni pregled je velika, potpora su i stanovništvu i liječnicima u provođenju nacionalnih programa. Suradnja liječnika i nevladinog sektora doprinosi jačanju svijesti i za rezultat daje veći broj pregleda. „Crna Gora je započela s programom otkrivanja raka debelog crijeva 2013. godine u 14 općina. 2014. godine započeli smo s nacionalnim programom koji se posljednjih 8 godina razvijao i pokazivao dobre rezultate vezano uz odziv stanovništva na preglede skrivenog krvarenja u stolici“, istakla je dr. Đurđica Ostojić, direktorica Centra za kontrolu i prevenciju nezaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

Iskustva iz Hrvatske pokazuju kako se trenutno na nacionalnoj razini provode dva nacionalna programa za rano otkrivanje raka dojke i debelog crijeva. „Broj smrtnih slučajeva od raka dojke posljednjih godina opada, što nažalost nije slučaj kod raka debelog crijeva“, kazala je dr. Ana Petrić, specijalist javnog zdravstva u Zavodu za javno zdravstvo Zadar i voditeljica nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Važna je osobna odgovornost, briga o zdravlju, zdravaprehrana i redovita tjelesna aktivnost. Nacionalni program pruža priliku osobama starijim od 50 godina da se besplatno pregledaju, što je važno iskoristiti, dodala je dr. Petrić.

Dr._Ana_Petric_-_Zavod_za_javno_zdravstvo_Zadar.jpg

Projekt „ON TIME“ je započeo1.06.2020. godine i trajat će 24 mjeseca do 31.05.2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 813.445,71 eura, od čega je Europska unija osigurala 691.428,85 eura bespovratnih sredstava. Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo Zadar (Hrvatska) s partnerima Opća bolnica Zadar (Hrvatska), Institut za javno zdravlje Crne Gore, JZU Opšta bolnica „BlažoOrlandić“ Bar (Crna Gora) i Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadno – hercegovačke (Bosna i Hercegovina).

Radionica_za_nevladine_organizacije_Grude_29.07.2021.jpg

 

 
index Instagram400x230 youtube