I masline su željne vode na hercegovačkoj žegi

Maslina je voćna vrsta koja se zadnjih desetak godina intenzivno širi na području Hercegovine. Veliki broj manjih nasada ili nekoliko stabala uz okućnice, tipična je slika Hercegovine kada je maslina u pitanju.

Maslina je relativno nova voćna vrsta u Hercegovini i ovdašnji maslinari nemaju dovoljno iskustva sa pojedinim agrotehničkim mjerama, a posebno kada je navodnjavanje u pitanju te vrlo često, potaknuti pričama „samozvanih stručnjaka“, izbjegavaju navodnjavati masline pod izlikom da ih ne žele navikavati te da se same prilagode trenutnim uvjetima.

U uvjetima izrazito visokih ljetnih temperatura i dužih sušnih razdoblja, kakvi vladaju zadnjih nekoliko godina na području Hercegovine, masline kao i druge biljne vrste je potrebno navodnjavati.

Kvaliteta i način navodnjavanja smatra se jednim od osnovnih alata u uspješnoj proizvodnji maslina. Pored perioda i obroka navodnjavanja od osobite je važnosti odabrati i pravi sistem navodnjavanja koji će najbolje odgovarati edafskim i klimatskim uvjetima te biti isplativ i funkcionalan. Mlade masline, u malim obiteljskim nasadima se najčešće navodnjavaju zalijevanjem u vaze koje se prave oko stabla, dok je u starijim maslinicima uglavnom instaliran sistem kap na kap ili mikrorasprskivači.

Navodnjavanje posebno pomaže kod sorti maslina sa alternativnom rodnošću kao što je Oblica, a upravo je Oblica dosta zastupljenija u Hercegovini, jer kod takvih sorata pomaže razvoju novih izbojaka i pojačanom rastu krošnje, ali i formiranju većeg broja rodnih pupova za sljedeću sezonu. Jednako tako, navodnjavanje pomaže da stablo «iznese» rod u potpunosti bez većeg smanjenja rodnog potencijala i iscrpljivanja.

Maslina ima plitak i vrlo razgranat korijenov sustav, a budući je veliki potrošač hranjiva, vrlo je bitno osigurati dovoljnu količinu hranjivih tvari u dostupnoj zoni u čitavom periodu vegetacije. Stoga uz navodnjavanje dobro je obaviti i fertirigaciju te obavezno dodati neki od pripravaka (primjerice Sinergon) koji će smanjiti stres kojeg biljka doživljava zbog visokih ljetnih temperatura i suše.

 
index Instagram400x230 youtube