Pred nama je val ekstremnih vrućina!

Veliko područje sniženog tlaka zraka koje će nastati nad zapadnom i sjeverozapadnom Europom, podržavajući svježe i nestabilno vrijeme biti će krivac i za ekstreman val vrućine u našem dijelu regije.

Naime na prednjoj strani ovog prostranog polja sniženog tlaka zraka u južnoj i jugozapadnoj struji u sljedećih pet do sedam dana pristizati će nam vrlo vruć zrak sa sjevera Afrike suptropskog podrijetla.

U takvim okolnostima se upozorava da bi veliki dio jugoistoka Europe između ponedjeljka i nedjelje mogao zahvatiti zaista ekstreman val vrućine.

Vrhunac vrućina bi se mogao dogoditi između utorka i nedjelje kada bi mnogi dijelovi naše regije mogli mjeriti preko 35°C.

Velika je vjerojatnost da dnevni maksimumi temperatura budu prelazili 40°C.

Ne treba iznenaditi da u područjima poput srednje i južne Dalmacije srednjeg i obalnog dijela Crne Gore, većeg dijela Makedonije, jugoistoka, i istoka Srbije, sjevera, i sjeveroistoka i sjeverozapada Bosne i većeg dijela Hercegovine budu mjerila 41°C, 42°C, ili 43°C.

Spomenuto vrijedi za hlad meteo kućica, jer na suncu će se sigurno mjeriti preko 50°C.

Suša je velika problematika ovog ljeta za veći dio regije, tako da će uz ovako visoke temperature zraka opasnost od nastanka i širenja šumskih požara biti velika, ili izuzetno velika za veliki dio naše regije i općenito jugoistoka Europe.

Na kraju se nema što dodati osim jednog savjeta:

Čuvajte se vrućine, i izbjegavajte teže fizičke radove, ili aktivnosti između 10 i 17 sati.

Ovo će zasigurno biti jedan od najjačih valova vrućina unazad pet do deset godina – stoji u objavi na stranici Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna koju uređuje prof. Zoran Zadro.

 
index Instagram400x230 youtube