Češka donirala GSS-u opremu za obuku spašavatelja

Češka veleposlanica u BiH Ivana Hlavsova predala je Savezu gorskih službi spašavanja (SGSS) u BiH opremu vrijednu više od 40.000 eura, koja će se koristiti za potrebe obuke pripadnika gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Među doniranom opremom su turno skije s vezovima i cipelama za turno skijanje, užad za spašavanje, lavinske primopredajnici, lopate i sonde za spašavanje iz lavina, nosiljke za spašavanje, vreće za utopljavanje te GPS uređaje.

- Brojni češki turisti dolaze u Bosni i Hercegovinu, to je jedna od naših omiljenih destinacija. Oni vole planinariti, ali naše planine nisu poput vaših i mnogi koju dođu nisu spremni za opasnosti i izazove koje ih čekaju. Više puta češkim turistima trebala je pomoć GSS-a i to je jedan od razloga što smo htjeli pomoći da GSS-ovci u BiH dobiju pravu opremu – izjavila je češka veleposlanica u BiH Ivana Hlavsova.

SGSS-u u BiH opremu je donirala Horska služba Češke Republike u okviru projekta Jačanje kapaciteta i razvoja gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini, koji provode Češka razvojna agencija, Horska služba Češke Republike, Savez gorskih službi spašavanja u BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH.

U okviru tog projekta u svibnju ove godine održana je prva zajednička obuka gorskih službi spašavanja iz Češke i BiH, a u nastavku projekta planirane su nove obuke instruktora, izrada studije o stanju gorskih službi spašavanja u našoj zemlji, izrada metodoloških priručnika, aktivnosti na prevenciji nesreća i povećanju sigurnosti posjetitelja planinskih područja u suradnji s planinarskim organizacijama te promocija gorskih službi spašavanja.

BiH je potreban zakon o GSS-u

Predsjednik Upravnog odbora GSS u BiH Zdenko Marić istaknuo je kako će donirana oprema, kao i suradnja s češkim GSS-ovcima značajno pomoći u podizanju stručnosti i spremnosti bh. spašavatelja.

- Ovo je prilika da se integriraju svi faktori koji sudjeluju u zaštiti i spašavanju u našoj državi, prije svega gorske službe spašavanja, što i jeste cilj projekta, a onda i Ministarstvo sigurnosti BiH i ostali koji mogu doprinijeti u zaštiti i spašavanju. Jedan od ciljeva je i povećanje sigurnosti posjetitelja planina, pa su u projekt uključena i planinarska društva i planinarski savezi - dodao je Marić.

Jedan od osnovnih problema s kojim se suočavaju GSS-ovci u svom radu je nepostojanje zakonskog okvira koji regulira tu oblast, a po riječima šefa Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja Ministarstva sigurnosti BiH Idriza Brkovića, država je svjesna tog problema.

- Mi smo svjesni uloge i značaja GSS-a u BiH, a svjesni smo i onoga što se još mora uraditi da bi GSS službe imale svoje pravo mjesto i ulogu u sustavu zaštite i spašavanja. Ministarstvo sigurnosti BiH koordinira ovim projektom, a cilj nam je sačiniti analizu djelovanja GSS-a kako bi na osnovu te analize došli do nacrta zakona o gorskim službama spašavanja u BiH kojim bi se definirao njihov status, uloga, nadležnosti i što je najvažnije njihovo financiranje - kazao je Brković.

 
index Instagram400x230 youtube