Policija upozorava na oprez: Pazite što objavljujete na društvenim mrežama

Dok se vi odmarate, lopovima počinje radna sezona! Te činjenice moraju biti svjesni svi koji planiraju skori odlazak na godišnji odmor, piše Večernji list BiH.

Spriječite pljačku

Kako bi se spriječilo eventualnu pljačku kuće ili stana, iz MUP-ova kažu kako je potrebno djelovati preventivno, a kakvo je stanje sigurnosti u HNŽ-u, kazao je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a.

– Do sada smo imali nekoliko slučajeva “upadanja” u stanove u Neumu. Baš prije dva dana imali smo jednu intervenciju. Sve osobe koje smo dosad uhitili već su poznati provalnici i džeparoši, višestruki povratnici u vršenju kaznenih djela. Budući da je ljetna sezona počela i na more dolaze iz svih dijelova BiH i regije, lopovi su se već “slili” u Neum jer im je tu vrlo lako doći do plijena. Što se tiče Mostara, situacija je za sada dobra, nismo imali intervencija u skorije vrijeme. Na meti su uglavnom bile vikendice koje se nalaze izvan grada. No, budući da je sezona godišnjih odmora počela, svi građani morali bi biti oprezni – zaključio je Marić u razgovoru.

Da je vrata prilikom odlaska iz doma potrebno zaključati, nije potrebno posebno naglašavati, no što je s prozorima, balkonom i ključem? Iz MUP-ova se savjetuje zatvaranje svih potencijalnih mjesta na koja bi provalnik mogao ući u kuću ili stan.

Ključ, već je poznato, nikako ne bi trebalo ostavljati ispod otirača, na prozoru ili ispod saksije cvijeća, već ga je potrebno ponijeti sa sobom, dok je jedan rezervni bitno predati osobi od povjerenja koja bi mogla doći obići dom dok ste vi odsutni. Ako idete nakratko iz stana u posjet susjedu, prijatelju ili obitelji, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i za vrlo kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrjedniju tehničku robu. Sav novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u riznicu neke banke.

– Imate li kod kuće neku vrijednu zbirku, umjetnine ili neke druge dragocjenosti, svakako ih fotografirajte prije odlaska. Čuvajte račune od proizvoda koje ste tek kupili jer vam sve to može poslužiti kao dokaz u slučaju štete. Ne spuštajte rolete na prozorima do kraja jer lopovi i to prate. Ako primijete da su rolete spuštene nekoliko dana, odmah će zaključiti kako u stanu nema nikoga. Ništa ne govori da je kuća prazna kao mrak. Ostavite neko svjetlo upaljeno, a još je bolje nabaviti tajmere koji će uključivati i isključivati svjetlo automatski (najbolje ih je programirati tako da se različita svjetla uključuju u različito vrijeme), savjetuju iz MUP-ova.

Ugradnja sigurnosnoga sustava u kuću ili stan stvarno više nije komplicirana, a ni skupa. Od kamera (pa makar i lažnih), do senzora koji putem aplikacija obavještavaju vlasnika ili zaštitarsku tvrtku da se nešto događa, opcija je puno, prilagođenih za svaki kućni proračun. A i samo znak na vratima ili prozoru da je prostor zaštićen nekim alarmom ili sustavom dobro je sredstvo odvraćanja provalnika od njihovih podlih namjera. Jer, zašto bi riskirali s vašim domom kad susjed nema ni protuprovalna vrata?

Velika šteta

Veliku štetu mogu nanijeti i društvene mreže. Mnogi se vode izrekom “Ako nije na Facebooku i Instragamu, nije se ni dogodilo” i bez potrebe društvene mreže obasipaju fotografijama s ljetovališta, nesvjesni da su upravo one upadljiva platforma praćenja nečijeg izbivanja iz stana. Razmislite stoga o tome je li baš potrebno javno isticati sve što vam se na ljetovanju dogodi i označavati se na kartama poznatih ljetovališta koja su daleko od vaših kuća…

Osim interneta, opasno može biti i govoriti svima o tome kako odlazite na odmor ili o tome ostavljati obavijest u zgradi. Kako vas na povratku s ljetovanja ne bi dočekao hladan tuš, pridržavajte se ovih pravila i uživajte u odmoru. Lopovi prate kada niste kući i dolaze po dragocjenosti koje posjedujete.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 14 Srpanj 2021 08:50
 
index Instagram400x230 youtube