U BiH sljedeći tjedan stiže 332.870 cjepiva među kojima je po prvi put i Moderna

U narednom tjednu će u Bosnu i Hercegovinu stići ukupno 332.870 doza tri različita cjepiva, a po prvi put nam stižu doze Moderne.

Ova cjepiva dolaze iz EU4Health mehanizma te kao donacije Hrvatske i Grčke, potvrdio je to Dušan Kojić, pomoćnik ministra u sektoru za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH.

Pfizer stiže u okviru EU4Health mehanizma preko kojeg u BiH svaki tjedan stiže desetak tisuća cjepiva, a sljedeći tjedan stići će 12.870 doza.

Ukupno 250.000 doza AstraZenece bi trebalo stići, a Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u ranijim bilateralnim kontaktima tražilo pomoć partnerskih zemlja za doniranje cjepiva protiv COVID-19, na što su se odazvale Grčka i Danska i ponudile AstraZeneca cjepiva. Tijekom narednog tjedna stići će doze koje nam je ponudila Grčka, ukupno 120.000.

Modernino cjepivo koje po prvi put stižu u BiH donirala nam je Hrvatska u kojoj se građani u velikoj mjeri cijepe upravo ovim dozama. Riječ je o jednoj od dva mRNA cjepiva, odnosno tehnologiji koju koristi i Pfizer.

 
index Instagram400x230 youtube