Plaćeniji su od vozača kamiona: Cisterne u BiH nema tko voziti

Na području Bosne i Hercegovine sve više nedostaje profesionalnih vozača, a pogotovo onih koji imaju ADR licencu, odnosno koji su položili ispit za prijevoz tečnih i opasnih tvari u cisternama, potvrdili su prijevoznici.

Po forumima i oglasima za zapošljavanje širom BiH sve više se traže vozači sa iskustvom koji prevoze cisterne s tečnim i opasnim tvarima, a prema podacima prijevoznika, veliki broj njih je posljednjih godina najviše zbog većih plaća otišao raditi u zemlje Europske unije. Naći vozača cisterne u BiH postao je tako veliki problem, a s tim se bore i neke razvijenije zemlje u svijetu.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutarnji promet RS-a, kazao je za Nezavisne da je u Bosni i Hercegovini stanje, što se tiče vozača, katastrofalno, te da ovog kadra najviše nedostaje.

- Između ostalih, nedostaje veliki broj vozača koji imaju ADR licencu, odnosno koji su položili ispit za prijevoz tečnih i opasnih tvari i prevoze cisterne. Oni su plaćeniji od vozača kamiona - naveo je Grbić za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, najveći razlog što nedostaje ovog tipa vozača u Bosni i Hercegovini jesu veće plaće u zemljama Europske unije, te vozači odlaze za boljim materijalnim uvjetima.

- Tamo zarađuju od 3.000 do 4.000 eura, a ovdje im je mjesečna plaća bila od 1.500 do 2.000 KM - rekao je Grbić.

On je istaknuo da je od 2019. godine do sada BiH napustilo više od 5.000 profesionalnih vozača.

- Ne znam postoji li ijedna tvrtka u državi u kojoj ne nedostaje makar jedan vozač, a nekima nedostaje i njih 50. Mi već godinama apeliramo na sve institucije da se nešto mora uraditi po ovom pitanju, ali nema nikakvog pomaka - naglasio je Grbić.

Ono što je takođe jedan od problema, prema Grbićevom mišljenju, jeste i to da cijena prevoza u BiH nema isplativost.

- I tu naplatu mi čekamo od tri mjeseca do godinu dana, a nekada ne uspijemo ni naplatiti. E, tu je veliki problem jer na taj način nismo konkurentni sa Europskom unijom i ne možemo povećati plaće našim vozačima - objašnjava Grbić.

Jedan vozač cisterne iz Modriče koji je prije nekoliko godina otišao raditi u Sloveniju da prevozi tečne i opasne materije kazao je da se najviše odlučio za odlazak zbog skoro troduplo veće zarade.

- Godinama sam ovo radio u Bosni i Hercegovini, a ipak je ovo rizičan i veoma odgovoran posao. Nisam bio zadovoljan primanjima, pa sam se odlučio na odlazak kako bih osigurao lakšu egzistenciju za svoju obitelj -  naglasio je ovaj vozač.

Iz Agencije za posredovanje pri zapošljavanju Mojposao.ba istakli su ranije da je velika potražnja za profesionalnim vozačima na području Bosne i Hercegovine.

- U odnosu na isti period prošle godine za sedam posto je više oglašavanja iz ove skupine. U sličnoj razini je i potražnja za vozačima autobusa na području cijele države - kazali su ranije u ovoj agenciji.

 
index Instagram400x230 youtube