Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS-a održalo zajedničku sjednicu

U Mostaru je održana 23. zajednička sjednica Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH. Na današnjoj zajedničkoj sjednici fokus razgovora bio je usmjeren na izmjene Izbornog zakona BiH kao i ograničenim izmjenama Ustava BiH. 

Navedene korekcije potrebne su kako bi ključne odluke domaćih i međunarodnih sudova bile u potpunosti implementirane na način da se otklone postojeće diskriminacije prema svima, spriječi majorizacija i dominacija u izbornom zakonodavstvu te omogući legitimna politička volja i predstavljanje tri konstitutivna naroda na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.

Na press konferenciji predsjednik Čović upoznao je medije o temama današnje sjednice, kao i najavljenom susretu i razgovorima koji predstoje u nedjelju s bošnjačkim političkim dužnosnicima te američkim i europskim predstavnicima koji će nazočiti razgovorima o svim aktualnim političkim pitanjima.

„Očekujemo da će format razgovora, prvo predstavnici HNS-a i SDA, a potom i svi skupa, donijeti pozitvne pomake na ključne teme o kojima ćemo otvoreno razgovarati. Naš stav je vrlo jasan i preciziran je u Sporazumu koji smo svi skupa potpisali u lipnju prošle godine ovdje u Mostaru. Slijede intenzivni razgovori u nedjelju i vjerujem da ćemo bar za jedno pitanje naći odgovor. Na današnjoj sjednici razgovarali smo o čitavom nizu pitanja poput demografske strategije, suradnji sa svim institucijama u RH i upravo kroz takav pristup podignuti djelovanje HNS-a u najširem smislu“, istaknuo je dr. Čović u uvodnom obraćanju za medije.

Na sjednici se razgovaralo i o dinamici rada HNS-a, trajnom zasjedanju Predsjedništva i Glavnog vijeća te izradi demografske strategije, kao i suradnji s institucijama RH kako bi napravili širok zajednički okvir. Na sjednici je stavljen naglasak i na djelovanje svih institucija unutar HNS-a nakon lipanjskog Sabora koje će pojačati snažno djelovanje HNS-a kao krovne organizacije hrvatskog naroda u BiH, kako u političkom, tako i u kulturnom, obrazovnom i svakom drugom segmentu djelovanja HNS-a.

 
index Instagram400x230 youtube