Primjena “carine bez papira”, umjesto 1. srpnja, kreće 1. kolovoza

Špediteri, izvoznici i uvoznici u BiH od 1. srpnja trebali su carinjenje robe obavljati putem NCTS elektroničkog sustava izrađenog prema tehničkim i funkcionalnim standardima EU-a.

Dosadašnju proceduru prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici trebala je danas zamijeniti elektronička komunikacija i razmjena poruka te podataka, piše Večernji list BiH.

Međutim, jučer je donesena odluka da se uvođenje NCTS-a prolongira za 1. kolovoza, potvrdio nam je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Usvajanje zakona

- Početak primjene Zakona o carinskoj politici BiH, a samim time i NCTS-a (Novog provoznog računalnog sustava), pomjeren je s 1. srpnja na 1. kolovoza 2021. godine, odlučeno je jučer nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo odluku o izmjeni odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini - kazao je Kovačević i dodao kako je na taj način otvoren prostor za donošenje novog Zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine, što je preduvjet da u potpunosti zaživi nova carinska regulativa i osigura se istodobna primjena ovog i Zakona o carinskoj politici u BiH. Podsjećamo, prijedlog Zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine Vijeće ministara utvrdilo je na 40. sjednici, održanoj 16. lipnja 2021. godine, i uputilo ga Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj zakonodavnoj proceduri. Početkom primjene novog Zakona o carinskoj politici bilo je planirano da započne i novi elektronički provoz roba u kojem bi se svi dokumenti ovjeravali novim digitalnim kvalificiranim potpisom koji izdaje UNO BiH. - To konkretno znači da će i početak primjene NCTS-a na nacionalnoj razini u BiH početi 1. kolovoza 2021. Zato pozivamo sve sudionike u postupku provoza roba da, ako još nisu, što prije podnesu zahtjev UNO-u za dobivanje novog digitalnog kvalificiranoga potpisa kojim će od početka kolovoza ovjeravati elektroničke deklaracije prilikom slanja u sustav u UNO - ističe Kovačević.

Pripreme od 2015.

Carinjenje robe preko NCTS elektroničkog sustava velika je pogodnost za poslovnu zajednicu, prijevoznike, ubrzanje postupaka na granici. Uvođenju NTSC-a prethodile su zakonodavne pripreme od 2015., kojima je omogućeno da Uprava za neizravno oporezivanje dobije nadležnost za izdavanje digitalnog kvalificiranoga potpisa. Tehnički, sustav je finaliziran uz financijsku podršku EU-a. Uprava za neizravno oporezivanje BiH time stječe uvjet postati članica Konvencije o zajedničkom provozu na razini EU-a. Riječ je o sustavu koji koriste članice EU-a, ali i Srbija, Sjeverna Makedonija i Turska, kao i zemlje EFTA-e - Švicarska, Norveška, Lihtenštajn i Island. Zadatak UNO-a je krenuti s provozom na nacionalnoj razini i da tijekom godine dana ispune još određene uvjete koji su pred njima i onda nakon godinu dana postaju dio provoznoga sustava EU-a. NCTS sustav skratit će vrijeme zadržavanja na granici. Jednom podnesena deklaracija prati cijeli tijek provoza i u svakom trenutku se zna gdje se roba nalazi. Time se proširuje i čini podsustav kompatibilnim s većim europskim sustavom. Tranzitni postupak bit će učinkovitiji i brži.

 

 
index Instagram400x230 youtube