Traži se osvježenje, samo jedno kupalište u BiH već prodalo 3500 ulaznica

Već ovoga vikenda u BiH se najavljuju temperature iznad 30 stupnjeva, što će navesti brojne građane osvježenje potražiti na nekim od lokalnih kupališta ili pak na moru.

Provjerili smo koja su kupališta u BiH najpopularnija te po kojima cijenama se na nekima od njih možete osvježiti.

Sezona kupanja

Panonska jezera među prvima su koji su službeno otvorili sezonu kupanja u BiH još početkom ovoga mjeseca, a u prva dva tjedna su, kažu, prodali 3500 pojedinačnih ulaznica.

– Sezonskih ulaznica do sada je prodano oko šest tisuća, ali posjećenost je još slaba. Glavni razlog je još uvijek prohladno vrijeme s kišom. Ne vjerujem da pandemija koronavirusa u ovom trenutku može previše utjecati na posjećenost – kazao je za Faktor Maid Porobić, direktor Javnog komunalnog poduzeća “Pannonica”.

Dodaje kako postoji zanimanje za grupne posjete Pannonici, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz susjednih zemalja Srbije i RH. Panonska jezera očekuju veći broj gostiju kada vremenske prilike to dopuste. Kada je pak riječ o cijenama, svi oni koji se nakon napornog radnog dana žele osvježiti na tim jezerima morat će izdvojiti pet maraka, dok je cijena u danima vikenda za jednu marku viša. Djeca od dvije do sedam godina ulaznicu uvijek plaćaju tri marke. Cijene ulaznica poslije 17 sati su tri, odnosno četiri marke vikendom, a za povlaštene kategorije i djecu dvije, odnosno tri marke vikendom.

U odnosu na prošlu sezonu, ulaznice tijekom vikenda skuplje su za jednu marku. I kod Ljubuškoga se nalazi jedno od omiljenih hercegovačkih izletišta i ljetnih kupališta – Kravica. Valja imati na umu kako se radno vrijeme mijenja tijekom godine, a od lipnja do rujna za posjetitelje je otvoreno od 7 sati ujutro do 22 navečer.

Cijena jedne ulazne karte za odraslu osobu iznosi 20 KM, a cijena s uračunatim popustom je 10 KM. Kako stoji u cjeniku, ulazna karta za skupine učenika od 7 do 18 godina tijekom cijele godine iznosi pet maraka, dok djeca do sedam godina imaju pravo na besplatan ulaz.

Pored Kravice je i slap Koćuša koji također vrijedi posjetiti. U posljednje vrijeme hercegovačku oazu u kamenu posjećuje sve više turista iz raznih krajeva svijeta. U podnožju planine Prenj također se nalazi jedno jezero – Boračko, koje je udaljeno 20 kilometara od Konjica.

Već godinama unatrag omiljeno je izletište i odmaralište domaćih i stranih turista, prvenstveno zbog bistre zelene vode tog planinskog jezera, ugodnog za kupanje, odmor i rekreaciju. Nizvodno od Konjica nalazi se još jedno jezero, umjetno, ali i dalje prelijepo – Jablaničko.

Prostire se na 13 četvornih kilometara od Konjica do Jablanice, uz magistralnu cestu M-17, te privlači kupače, ribolovce i sve ljubitelje sportova na vodi. Na oba jezera možete kampirati, unajmiti neku od vikendica ili spavati u nekom od lokalnih ekosela.

Pravo osvježenje

Okolica Jajca bogata je jezerima i sva su pogodna za kupanje. Najpoznatije je Plivsko jezero koje pruža pravo osvježenje. Na tom jezeru moguće je unajmiti pedaline, čamce, kajake, igrati odbojku na pijesku ili jednostavno uživati u prekrasnom prirodnom ambijentu. Nedaleko od jezera, prema Bihaću, smještena su i prekrasna jezera Veliki i Mali Đol s toplom vodom u kojoj uživaju kupači, a bogata je i ribom, što pogoduje ribolovcima. Koju god destinaciju za osvježenje odaberete u Nacionalnom parku “Una”, teško da ćete pogriješiti.

Među omiljenima su Štrbački buk i Martin Brod. Oni avanturističkoga duha i ljubitelji adrenalina svakako se trebaju okušati u raftingu na Uni. Na slapovima te smaragdne rijeke može se i kupati, skakati sa stijena i mostova ili jednostavno uživati u netaknutoj prirodi. Posavljaci, pak, osvježenje traže uz Savu. Tako, uz prirodna kupališta, svakako valja spomenuti i bazene koji su godinama među atraktivnijim lokacijama za osvježenje. Naravno, koliko god navedena kupališta i lokacije bili primamljivi, ipak veliki broj građana žudi za morskom obalom, a jedini bh. grad na moru već je spreman za turističku sezonu.

Kako doznajemo od mještana, turisti već pristižu, a nadolazeći vikend i visoke temperature svakako će ih privući još više. Ljetno vrijeme, inače, uvijek pamtimo po uspomenama koje smo stvorili na nekoj od čarobnih destinacija, stoga, opustite se i uživajte u ljetnim danima.

 
index Instagram400x230 youtube