Revizija: Golgota branitelja za koju je utrošeno 60 milijuna KM

Prva etapa revizije invalidnina braniteljskih kategorija u Federaciji BiH je pri kraju, ostalo je možda još stotinjak predmeta.

Za troškove provođenje revizije invalidnina braniteljskih kategorija potrošeno je više od 21 milijun KM, a za isplatu naknada korisnicima koje je proizvela revizija potrošeno je više od 40.000.000 maraka. Službeni su to podaci Federalnog ministarstva za pitanja branitelja.

Kroz golgotu dokazivanja svoje invalidnosti prošle su desetine tisuća branitelja Armije RBiH i HVO-a. Morali su pred stručnim medicinskim povjerenstvom dokazivati da im nisu narasle noga ili ruka koju su izgubili na bojnom polju, da im se nije vratio izgubljeni vid…

Osim golgote i ponižavanja pred medicinskim povjerenstvima, branitelji se moraju nositi i s omalovažavanjem. Jer za uništeni život, točnije za doživotnu invalidnost država im je zahvalila invalidninom u prosjeku od nekih 300 maraka. A, ako je invalidnost na razini od „samo“ 20 posto, onda branitelj može računati na bijednih 47 KM.

Sramotno je da se država na svaki mogući način pokušava osloboditi invalida koji su često dijelove svog tijela dali za neovisnost Bosne i Hercegovine, piše Avaz.

Kako objasniti da branitelj koji je djelimično izgubio vid ili sluh te funkcionalnost ruke ili noge dobiva manje od 50 KM? Kako bilo tko u ovoj državi može zamisliti da je 47 KM dovoljno za bilo što?

Upitni su i rezultati revizije, medicinskog povjerenstva, pod komandom vlasti, često su zloupotrebljavale svoj položaj i invalidima „skidale“ invalidnost, a kako bi vlastima uštedjele novac.

Međutim, veliki broj tih slučajeva završio je na Vrhovnom sudu FBiH, na kojem su masovno poništavana takva rješenja politički motiviranih medicinskih „stručnjaka“, a braniteljima vraćana invalidnost uz obveznu naknadu troškova i isplatu zaostatka invalidnosti.

S distance vremena, a nakon okončanja postupka revizije moći će se ocijeniti njeni rezultati.

Na papiru će se moći izračunati koliko je koštala golgota branitelja Armije RBiH i HVO-a.

 
index Instagram400x230 youtube