Rođenje bebe kod kuće u sivoj zoni

Domicilni porodi, ili porodi kod kuće, zakonski u BiH nisu zabranjeni te nigdje nije propisano da se žena ne smije poroditi gdje god želi, ali također zakonski nije određeno ni da su zdravstvene ustanove dužne pružiti medicinsku pomoć prilikom kućnog poroda.

Iako se u nekim zapadnim zemljama porodi uveliko, u prisustvu stručno obučenog osoblja, mogu izvoditi u kući ili u vodi, u BiH, ali i zemljama regije, ovo pitanje nije dovoljno zakonski regulirano te se gotovo nalazi u sivoj zoni, pišu Nezavisne novine.

Tako se u Hrvatskoj, prema nekim podacima, godišnje oko desetak žena porodi u kućnim uslovima, iako ne postoji zakonska regulativa kojom je to propisano.

U BiH je zakonski određeno da se porodi obavljaju u bolničkim uslovima, točnije porodilištima, gdje je porodilji, ali i bebi, dostupna sva neophodna medicinska pomoć.

Iako Zakon o sestrinstvu i primaljstvu FBiH dopušta osnivanje privatnih praksi babica, Zakon o zdravstvenoj zaštiti još nije izričito predvidio takvu mogućnost, kao ni pomoć roditeljima pri porodu.

 
index Instagram400x230 youtube