Inicijativa: Izlazak na izbore treba biti obvezan

Delegat iz Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić podnio je inicijativu za uvođenje obveznog glasovanja na izborima u BiH.

Miletić je inicirao da Interresorna radna grupa razmotri dopunu i izmjenu Izbornog zakona BiH. Prema izmjenama, član 1.4 zahtijevao bi da svaki državljanin BiH s navršenih 18 godina života ima pravo i obvezu birati i biti biran, sukladno odredbama ovog zakona.

Ako birač ne glasuje na izborima bit će sankcioniran tako da mu je uskraćeno pravo za izdavanje dokumenata na najmanje tri mjeseca koja se odnose na građanska stanja (putne isprave, osobni dokumenti, prometna dozvola, registracija vozila).

Birač neće biti sankcioniran ako može opravdati svoj neizlazak na izbore (invalidnost, bolest, službeno putovanje i sl.) u postupku pred nadležnim tijelom koje izdaje traženi dokument.

Postupci koje definiraju postupanje iz ovog područja uključujući nadležnost pojedinih organa će donijeti Središnje izborno povjerenstvo BiH posebnim pravilnikom.

 
index Instagram400x230 youtube