Povećan broj izdanih građevinskih dozvola, gradit će se dvostruko više stanova nego lani

U posljednjih godinu dana građevina u Bosni i Hercegovini nije bila baš na zavidnoj razini. Veliki utjecaj na nju, kao i većinu ostalih grana, imala je pandemija koronavirusa, koja je djelomično zaustavila ili usporila napredak ovog sektora, piše Večernji list BiH.

No, da trenutačno za građevinu nema krize, pokazuju i podaci Federalnog zavoda za statistiku, po kojima se ova grana polako, ali sigurno oporavlja.

Malo stanova na prodaju

Tako je, prema podacima, broj izdanih dozvola za gradnju samo u ožujku 2021. godine u odnosu na prosječan broj izdanih dozvola za gradnju u 2020. godini veći za 17,1 posto, dok je u odnosu na ožujak prošle godine veći za 31,6 posto. Da se građevinski sektor oporavlja dobro, govori i podatak o broju predviđenih stanova. Kako je prikazano u podacima Federalnog zavoda za statistiku, broj predviđenih stanova za gradnju u ožujku 2021. godine u odnosu na prosječan broj predviđenih stanova za gradnju veći je za 37,5 posto, a u odnosu na isti mjesec, točnije ožujak 2020. godine, veći je za 50,4 posto.

Podatak o broju izdanih dozvola za gradnju novih stanova ulijeva nadu u smanjenje nestašice stanova na bh. tržištu, koja je protekle godine bila itekako izražena, što su nam već ranije potvrdili iz agencija za nekretnine. - Zgrade koje su bile u izgradnji prije pandemije sada su uglavnom završene ili se završavaju. Koliko mi je poznato, ni jedna zgrada u Mostaru nije se počela graditi od početka pandemije, a upravo to bi kasnije moglo izazvati probleme - kazali su za Večernji list ranije iz Agencije Sivrić. U novogradnji je, kazali su nam, vrlo malo stanova koji su na prodaju. Problem je što je puno veća potražnja od ponude. - Sasvim je jasno kako će za stanovima uvijek vladati potražnja, mladi ljudi ulaze u bračne vode, obitelji se šire, doseljavaju, a ponuda je slaba, što bi u konačnici moglo stvoriti veće probleme - kazao nam je ranije djelatnik ove mostarske agencije za nekretnine. Slična situacija kao u Mostaru od pojave pandemije koronavirusa bila je i u Banjoj Luci i Sarajevu. - Potražnja za stanovima u Sarajevu uvijek postoji. Problem je što nemamo stanova jer nema novogradnje, sve je stalo, ne radi se gotovo ništa i to je povećalo potražnju. Cijene stanova u novogradnji više su nego ranije, ali i cijene onih u starogradnji polako rastu - kazali su ranije za Nezavisne iz jedne sarajevske agencije za nekretnine.

U problemu i građevinari

Osim građana, u posljednje vrijeme u problemu se sve češće nalaze i građevinari zbog nestašice i poskupljenja građevinskih materijala. Jedan od trenutačno najaktualnijih problema nestašica je građevinske sitne cigle, za kojom je potražnja, kažu, ogromna. Promatrajući situaciju s drugim materijalom koji je potreban za gradnju, cijene proizvoda od željeza i čelika povećane su i za 60%, a u tvrtkama koje se bave prodajom ovih materijala predviđaju kako bi moglo doći i do novih poskupljenja. Direktor Gospodarske komore RS-a ranije je objasnio kako će ova poskupljenja u težak položaj staviti prvenstveno tvrtke koje se bave proizvodnjom čeličnih konstrukcija, ali i one koje koriste armaturno željezo. Kao jedan od razloga za rast cijena spominje se odnos Kine i SAD-a te EU, koji je uveo odgovarajuće kvote za uvoz čelika.

To su globalni procesi na koje države ne mogu utjecati. Rast cijena na ovakav način objašnjava i zašto cijene nekretnina rastu umjesto da padaju, a potražnja za stanovima je, kako su kazali, sve veća.

 
index Instagram400x230 youtube