Izaslanstva hrvatskog i izraelskog veleposlanstva boravila u ŽZH: Cilj je dugoročna suradnja

Izaslanstva hrvatskog i izraelskog veleposlanstva boravila u ŽZH: Cilj je dugoročna suradnja Jabuka.tv

Predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić sa suradnicima u četvrtak 22. travnja u sjedištu Vlade ŽZH u Širokom Brijegu primio je u posjet izalanstvo veleposlanika Republike Hrvatske u Sarajevu Ivana Sabolića i veleposlanika Države Izrael u Bosni i Hercegovini Noah Gal Gendlera s njegovim izaslanstvom.

Sugovornici su po završetku sastanka istaknuli kako se razgovaralo o brojnim temama, s naglaskom na primjenu suvremenih tehnologija u gospodarstvu, a cilj je uspostaviti dugoročnu suradnju.

Prvi se javnosti obratio predsjednik Vlade Županije Zapadnohercgovačke Zdenko Ćosić.

Gospodin Gendler je bio u posjetu našoj županiji i razgovarali smo o mnoštvu tema. Prezentirali smo našu županiju sa svih aspekata, njezin položaj, njezine potencijale, naše razvojne programe. Znamo da je Izrael uvijek zanimljiv u pitanju primjene novih tehnologija, a razgovarali smo o dugoročnijoj suradnji. Izraelski veleposlnik će poslati jedan sažetak nakon ovih današnjih razgovora, u kojemu će iznijeti konkretne primjere naše buduće suradnje, onda ćemo mi to potvrditi ili nešto još k tome dodati, a nakon toga nam slijede kontinuirani razgovori u ovim okolnostima u virtualnom svijetu, a kad se stabiliziraju epidemiološke okolnosti, a onda ćemo orgaznirati obostrani posjet, kako bismo neka od tih bogatih iskustava primjenili i na području naše županije, kazao je Ćosić u svom obraćanju nakon sastanka.

Veleposlanik Države Izrael u BiH Noah Gal Gendler kazao je kako je počašćen što je ovaj četvrtak mogao biti u ŽZH.

Jako nam je važno da dijelimo naše znanje s našim prijateljima i partnerima. Mi u BiH vidimo partnera, kao i u ovoj županiji i drugim županijama koje smo posjetili. Vidimo partnera koji jako dobro razumije potencijale novih inovacija i tehnologija. Sve što je nama dobro, može biti i vama dobro, međutim vi ćete biti ti koji će odlučiti što je najbolje za vas. Cilj je da zajedno donesemo neke ideje i da nakon toga uključimo privatni sektor, jer oni znaju jako brzo prepoznati potencijal, znaju što treba uraditi i kako djelovati. Kao država Izrael, kao država BiH, kao županije i kao naravno Republika Hrvatska mi ćemo samo moći poduprijeti te napore. Želim se zahvalti našim cijenjenim kolegama iz Veleposlanstva Republike Hrvatske, županijskom premijeru i nadam se kako ćemo moći nastaviti našu suradnju i u budućnosti, kazao je Gendler.

Mladen Glavina, diplomatski savjetnik veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Sabolića je dodao da je ovo bila treća i završna postaja početka i osmišljavanja suradnje na trilateralnoj osnovi između Republike Hrvatske, države Izrael i županija u BiH.

Naš je cilj dugoročan, a to je da u sljedećih nekoliko godina dovedemo što više kontakata između poslovnih ljudi triju strana. On je počeo prošle godine s kontaktma ministara vanjskih poslova Hrvatske i Izraela, nastavlja se danas i s konkretnom suradnjom nakon ovoga, s vrlo konkretnim idejama. Mi ćemo kao Vlada Republike Hrvatske pomoći u svakom slučaju ovu iznimno vrijednu suradnju. S nama je danas bio čovjek s vrlo impresivnom karijerom, veleposlanik Izraela, koji ima veliko iskustvo u programima i razvojnoj suradnji, a Izrael je sigurno zemlja koja ima impresivne rezultate na globalnoj razini u svim ovim područjima koja nas zanimaju, kazao je Glavina.

 
index Instagram400x230 youtube