Nova cesta do Neuma spas za turističke djelatnike i sreća za turiste

Izgradnja ceste koja će uskoro spojiti općine Stolac i Neum ulazi u finiš, što je informacija koja će prije svega obradovati stanivništvo i turističke djelatnike u jedinom bh. gradu na moru, ali i brojne turiste koji prema tradiciji ljetuju u ovome gradiću.

Predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neuma Davor Krešić zadovoljan je dinamikom kojom se radi, uz podsjećanje na neprocjenjiv značaj ceste koja će biti važna za sve Neumljane, piše Dnevni list.

Turizam nije svrha sam sebi, već ljudima koji ovdje žive i bave se njime, a oni će odsad lakše moći u unutarnjost zemlje, dok će našim gostima značajno biti olakšan dolazak ovdje. Dosad smo bili izolirani kao nakom otoku, a troškovi života bili su za 20 do 30 posto bili skuplji od ostatka zemlje. I zbog toga smo sretni što se cesta privodi kraju. Primjera radi, mostarski aerodrom nam je bliži od dubrovačkog ili splitskog, ali zbog nepovezanosti nismo mogli dočekati goste koji slijeću u Mostar, tako da vjerujemo da će nova cesta dorpinjeti da i ovaj aerodrom oživi, kao i da ćemo dobiti goste sa drugih tržišta, rekao je Krešić.

Oživjet će i Zaleđe

Zahvaljujući novoj cesti oživjet će i Neumsko zaleđe, smatra on, napominjući da se brojni objekti u Zaleđu koriste i iznajmljuju za odmor.

Cesta će biti u odličnom profilu, dosta je brza i njome će se lako stizati do svih dijelova Neuma. To će doprinijeti i boljoj komunikaciji s Mostarom i spiljom Vjetrenica, kao i s Međugorjem ili Sarajevom. Put do Mostara dosad je vodio preko granice. Do početka predstojeće sezone cesta će biti do pola završena, dok ćemo sezonu 2022. dočekati s kompletiranom cestom, dodao je.

Predsezona u Neumu ponovno je propala zbog pandemije koronavirusa, dok su očekivanja od sezone nakon prošlogodišnjih iskustava – velika.

Spremni smo za novu sezonu. Hotelijeri su pripreme započeli već sa završetkom prošle sezone. Planirali smo otvoriti hotele još 15. ožujka, ali nas je pandemija spriječila u tomu. Velika većina hotela otvorit će se pred prvi svibanj. Ne možemo biti zadovoljni predsezonom, tržišta su blokirana i gosti ne mogu doći jer nužno moraju prelaziti granicu. Optimistični smo ipak kada govorimo o špici sezone. Imat ćemo, nadamo se, i nešto dulju sezonu. Ne smijemo dozvoliti da ona bude lošija od prošlogodišnje, jet bi to bio veliki problem. Bazirani smo na regiju i domaće tržište, pa imamo u planu promovirati Neum u Novom Sadu i Beogradu, dogovarajući u ovome trenutku odlazak gore – možda već krajem petog mjeseca. Prošle godine smo se orijentirali na goste iz BiH i uspjeli spasiti sezonu. Moram pohvaliti neumske hotelijere koji ulažu u postojeće kapacitete. Upravo se otvara novi hotel sa četiri zvjezdice. Jednostavno ne smijemo kaskati i zaostajati za regijom, navodi Krešić.

Pohvale novoj vlasti

Na lokalnim izborima u listopadu došlo je do promjena na čelu ove općine.

Sve pohvale novoj vlasti u Neumu koja je pokazala spremnost da pomogne turističke radnike. Radi se na uređenju plaža, a imamo i uvjerenje da će se ceste obnoviti do ljeta. Planovi su veliki i nadamo se da ćemo ih sve i realizirati. Nadamo se da će pandemija polako jenjavati i s dolaskom toplog vremena. Mi se od početka svi pridržavamo svih mjera. Prošle godine nismo imali nijedan slučaj zaraze sve do samog kraja sezone. Gosti se mogu osjećati sigurnima ovdje i nema prepreka da nam dođu ponovo. Prvi svibanj je prva naredna prigoda da se predstavimo kao dobri domaćini, rekao je na kraju.

 
index Instagram400x230 youtube