Sve veći nesrazmjer između prihoda i troškova života u BiH

Troškovi života u Bosni i Hercegovini sve su veći. Potrošačka košarica iznosi skoro dvije prosječne plaće, posljednji je izvještaj Saveza samostalnih sindikata BiH. Zbog sve većeg nesrazmjera između prihoda i troškova života, bh. građani sa svojim prosječnim primanjima jedva preživljavaju.

Životni standard bh. građana na niskom je nivou. Novi udar na novčanik pokazuje sindikalna potrošačka korpa, koja je u ožujku poskupjela za 114,44 marke u odnosu na veljaču i sada iznosi 2.106 KM. Dok je prosječna plaća isplaćena u siječnju iznosila 969 KM, 19 manje nego u prosincu. Njen pad dolazi usporedo s rastom cijena osnovnih životnih namirnica.

"Neki od proizvoda koji se tiču osnovnih životnih namirnica su baš poskupjeli. Ulje je za 21% skuplje, zatim brašno, šećer, jaja i sve ono što svakodnevno koristimo u domaćinstvu", navodi Mirsada Adembegović, savjetnik za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH.

"Velika je misterija kako se ljudi snalaze, najprije će biti da potrošači mnoge stvari koje su navedene u sindikalnoj korpi jednostavno ne koriste, ne kupuju ne mogu sebi priuštiti, prije svega mislim na obrazovanje, kulturu i na oblačenje", navodi Edin Pašić, predsjednik Udruženja potrošača KS-a.

Domaćinstva najviše troše na prehranu, stanovanje i režije, skoro 70 posto vrijednosti potrošačke košarice. 

"Moramo voditi računa da se radi o obiteljima gdje imate dvoje djece, jedno srednjoškolskog uzrasta, a jedno u uzrastu djeteta koje ide u osnovnu školu. Toj djeci su potrebni i voće i povrće i vitamini, minerali, međutim, mi ništa od toga ne stavljamo u potrošačku korpu u većoj mjeri nego što je to doista minimalno", smatra Lejla Čaušević-Sućeska, stručna suradnica SSSBiH.

Pandemija je utjecala na smanjen plasman proizvoda na tržištu i povećanje troškova poslodavca, što se negativno odražava na radnike, objašnjavaju stručnjaci. 

"Zaposlenici, ukoliko nisu suočeni s otkazom, odnosno gubitkom radnog mjesta, onda, nažalost, nerijetko imaju za posljedicu smanjenje njihovih plaća, odnosno naknada za posao", ističe ekonomistica dr. Amila Pilav-Velić. 

A bez posla je trenutno više od 415 tisuća osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini. I dok je sve više nezaposlenih, potrošačka košarica, svjedočimo, enormno raste iz mjeseca u mjesec. Samo u ožujku, ponavljamo, veća je za 114 maraka u odnosu na veljaču, piše Federalna.ba.

 
index Instagram400x230 youtube