Spriječena krađa više od 40 konja na Bilima, uhvaćena skupina dugogodišnjih zlostavljača

U ponedjeljak 5. travnja 2021. godine spriječena je krađa više od 40 konja sa Bili. Skupina konjokradica i zlostavljača konja na čelu sa P.R. i T. Ć. uhvaćena je prilikom zlostavljanja i pokušaja krađe konja. Zaustavljeni su u Miljkovićima kod kružnog toka iznad Varde.

Prijatelji konja sa Bili su, po pozivu prijatelja i dobrih ljudi, svojim tijelima spriječili prolazak konjokradica i zlostavljača konja do neke nepoznate lokacije gdje bi konji bili natovareni na kamione, prodani i odvezeni u nepoznatom pravcu.

Nadležne službe i policija su odmah izašle na teren i pomogle u sprječavanju krađe konja.

Poznata je cijela ruta kojom su konjokradice i zlostavljači konja vodili konje sa Bili do kamiona gdje bi ih natovarili i prodali. Više od 40 konja su pronašli na Bilima, preko Malih i Poloških Bili su ih odveli u Gornji Polog. Nastavak puta išao je preko Galca i Kozice sve do Miljkovića gdje su konjokradice i zlostavljači konja uhvaćeni na djelu. Prilikom prelaska s Galca na Kozicu dio skupine konjokradica i zlostavljača konja je vozilima zatvorio magistralni put kod Mustapić benzinske crpke na vrhu Žovnice dok je drugi dio skupine konje tjerao preko puta.

Kakav je bio plan konjokradica i zlostavljača konja sa Bili?

Plan skupine na čelu sa P.R. i T. Ć. je bio uhvatiti konje i na bilo kakav način ih odvesti do neke lokacije gdje bi bili natovareni na kamione, prodani i odvezeni u nepoznatom pravcu.

Kako je ova skupina konjokradica i zlostavljača konja sa Bili gotovo uspjela u svome naumu?

Konji na Bilima nisu naučeni na ulare i povodce pa nije bilo moguće uhvatiti određene konje i na povodcu ih voditi do lokacije gdje bi bili natovareni na kamione. Skupina je odlučila uhvatiti malo ždrijebe staro 20-ak dana vezati ga lancima i voditi ispred ostalih konja u smrt.

Pitate se zašto su konji pratili ždrijebe?! Majka malenog ždrijebeta nije htjela napustiti svoje ždrijebe i bespomoćno ga je slijedila sa nadom da će mu nekako pomoći. Njih su slijedile neke kobile i pastuh. Ekipa zlostavljača je ostale konje iz krda tjerala za njima vjerojatno više od 40km po brdovitom i nepristupačnom terenu sve do Miljkovića.

Tragovi krvi na prelazu sa Galca na Kozicu jasan su dokaz da je ždrijebe krvarilo i trpilo ogromnu bol. To je samo jedan od dokaza koliko je ova ekipa krvoločna. Uz ovo ždrijebe još mnogo konja ima vidljive ozljede po tijelu i nogama. Ostali konji su također zlostavljani jer su vođeni kroz nepristupačne terene bez mogućnosti da odmore, jedu ili piju vode.

Krvoločni plan P.R. i T. Ć. i njihove ekipe srećom je zaustavljen i spriječen.

Ali, ovo nije prvo zlostavljanje konja. Mnogo je jasnih dokaza da se zlostavljanje konja na Bilima odvija već dugi niz godina. Mnogo je tu dokaza o ranjavanju i ubijanju konja.

Zasigurno se može reći da se ekipa konjokradica i zlostavljača konja sa Bili na čelu sa P.R. i T. Ć. ovim bavi već dugih niz godina. Oni su zasigurno zaslužni za mnoge zločine nad konjima na Bilima, navodi se u priopćenju Potpisnika peticije protiv zlostavljanja konja na Bilima.

 
index Instagram400x230 youtube