U Međugorju osnovana Udruga turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba

Osnivačka Skupština Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorje osnovana je u utorak navečer u hotelu Leone u Međugorju.

Cilj Udruge je, između ostalog, zajednički nastup prema tijelima uprave, od općinskih do državnih, zajednički nastup na sajmovima, te donošenje prijedloga za bolje poslovanje u vremenu koje dolazi.

Osnivačkoj je skupštini pristupilo 13 osnivača, a za predsjednika Udruge je izabran Davor Ljubić.

Predsjednik Upravnog odbora je Mario Vasilj, a članovi su Zoran Jerković i Marinko Ostojić Sušac. Za tajnika Udruge je izabran Ante Kozina.

Udruga je dobrovoljna i mogu joj pristupiti svi koji su zainteresirani za dobrobit hodočasničkog turizma i hotelijerstva u Međugorje.

U raspravi su se dotakle neke osjetljive teme za doba pandemije koronavirusa.

Između ostalog, Udruga će zatražiti od nadležnih tijela da se što prije donese propis za ulazak stranaca u BiH, a predlažu da uvjet za ulazak bude:

Negativan antigenski test ili
Potvrda o cijepljenju ili
Potvrda o preboljenom Covidu-19

Također, predloženo je da se uputi zahtjev za otvaranje mobilnog punkta za testiranje hodočasnika u Međugorju, te da se u skladu s mogućnostima, subvencionira samo testiranje.

Način subvencioniranja bi se trebao žurno dogovoriti, kako bi mogli dostaviti informaciju zainteresiranim hodočasnicima i turistima. Istaknut je veliki interes hodočasničkih skupina za dolazak u Međugorje tijekom ove godine, ali zbog trenutnih mjera koje su na snazi širom Europe, veliki broj dolazaka je upitan.

Također, istaknut je i sigurnosni aspekt i pridržavanje epidemioloških mjera u hotelima (sredstva za dezinfekciju, osiguranje kapaciteta za eventualne pozitivne goste i sl.).

Stoga se iz Udruge nadaju da će zajedničkim radom, lakše pronaći rješenje i izlaz iz teške situacije u kojoj su se našli turizam, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i promet.

 
index Instagram400x230 youtube