Strah od još jedne loše turističke sezone u Hercegovini

Vrijeme Uskrsa ni ove godine nije donijelo početak turističke sezone u Hercegovini, kako je to bilo uobičajeno prije pandemije.

Umjesto toga i dalje je prazno Međugorje, ali i Mostar, koji su živjeli uglavnom od stranih gostiju.

"Od 2. travnja do 4. travnja 2021. godine (petak, subota i nedjelja), na ulazu u Bosnu i Hercegovinu evidentirano je 43.324 stranih državljana i 34.131 državljana BiH", kazala je za Bljesak.info Franka Vican glasnogovornica Granične policije BiH.

U oba odredišta vjeruju da bi mjere na granicama trebalo da budu prilagođene i olakšani dolasci turista u Bosnu i Hercegovinu.

U suprotnom, strahuju da će dvije godine zaredom bilježiti samo gubitke.

"U istom razdoblju, na izlazu iz BiH evidentirano je 34.506 stranih državljana te 28.299 državljana BiH", kazala je Vican.

Podsjetimo, što se tiče uvjeta ulaska u BiH, stranci koji ispunjavaju uvjete ulaska u Bosnu i Hercegovinu propisane Zakonom o strancima, mogu ući u BiH uz predočavanje negativnog nalaza PCR testa na virus SARS-COV-2 koji nije stariji od 48 sati do dolaska na granični prijelaz BiH.

Od 1.4.2021. vrijede i nova pravila za ulazak u Republiku Hrvatsku. Za prelazak u RH priznavat će se brzi antigenski testovi, koje međusobno priznaju države članice EU. Također moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju (priznaju se i kineska i ruska cjepiva) ili potvrdom o preboljenoj bolesti Covid-19 koja će važiti 180 dana, a ne 90 kao prije.

 
index Instagram400x230 youtube