Devet mjera za razvoj gospodarstva i zaposlenosti u FBiH: Razvoj vještačke inteligencije, povećanje javnih investicija...

Direktor Federalnog zavoda za programiranje razvoja Ljubiša Đapan izjavio je da su Strategijom razvoja Federacije BiH za razdoblje 2021.- 2027, koju je usvojila Vlada Federacije na svojoj posljednjoj sjednici, defiinirana četiri strateška cilja, 18 prioriteta i 78 mjera za njihovu implementaciju, a novina u odnosu na ranije strateške dokumente je devet ofanzivnih mjera koje najviše doprinose ekonomskom i rastu zaposlenosti.

- Dosad smo strateške dokumente implementirali na način da uvijek implementiramo najjednostavnije i najlakše mjere i to moramo promijenti. Zato smo u Strategiji razvoja FBiH 2021.- 2027. izdvojili ove ofanzivne mjere, ujedno i najteže mjere, koje predstavljaju strukturne reforme i Federacija BiH ih već jednom mora početi imlementirati – izjavio je Đapan za Fenu.

Četiri strateška cilja iz ovog dokumenta odnose se na ubrzan ekonomski razvoj, prosperitetan i inkluzivan društveni razvoj, resursno efikasan i održiv razvoj, te transparentan, učinkovit i odgovoran javni sektor.

- U ovom procesu napravili smo listu aktivnosti kao putokaz federalnim ministarstvima kako mi vidimo načine za najbolju implementaciju mjera iz stateškog dokumenta. Međutim, njegova puna implementacija će ići preko trogodišnjih i godišnjih planova rada federalnih ministarstava i institucija – dodao je Đapan.

Devet važnih ofanzivnih mjera, prema njegovim riječima, izdvojene su kao akceleratori razvoja. Prve dvije mjere se odnose na istraživačko-razvojne i inovacijske aktivnosti i povezivanje gospodarstva sa naučno-istraživačkim centrima, zatim racionalizacija tekuće javne potrošnje i povećanje javnih investicija, stimuliranje povezivanja sa bh. dijasporom, zatim dvije mjere iz područja digitalizacije, razvoj vještačke inteligencije, digitalna transformacija javne uprave u FBiH, rasterećenje gospodarstva, restruktuiranje javnih preduzeća i diverzifikacija i unaprjeđenje financijskog sustava.

- Za svaku ovu mjeru imamo i procjenu utjecaja relavantnih međunarodnih institucija. Puna implementacija tih devet mjera donijela bi Federaciji godišnji rast BDP-a od devet do čak 13,7 posto. Prema procjenama, za implementaciju tih mjera neophodno bi bilo osigurati oko 530 milijuna KM u sedmogošnjem razdoblju, odnosno 75 milijuna KM godišnje – naglasio je Đapan.

Ukupan indikativni financijski okvir za cijelu Strategiju, dakle ukupna sredstva koja su neophodna za punu implementaciju iznose oko 2,5 milijarde KM.

- Osnovna nit cijelog dokumenta je ekonomski rast i rast zaposlenosti bez kojeg nema napretka niti u jednoj sferi društva - naglasio je Đapan.

Posebna pažnja u ovom strateškom dokumentu posvećena je IT sektoru i procesu digitalizacije kao jedne od najvažnijih mjera EU za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije.

Također je obuhvaćeno i restruktuiranje javnih preduzeća s obzirom na to da, kako je kazao Đapan, svaka zemlja mora da odredi područja koje su prioritet i u njima mora imati dobro i funkcionalno organizirana javna poduzeća.

- Šta je pri tome bitno sa stanovišta Federacije BiH, odnosno šta se mora promijenti? Jednostavno, javna poduzeća moraju biti organizirana na principima korporativnog upravljanja po ugledu na razvijene zemlje pri čemu se mora postići odvojenost politike od rada javnih poduzeća – naveo je Đapan.

Podsjetio je da je cijeli proces izrade ove strategije razvoja FBiH započeo 2017. kada je Parlament FBiH usvojio Zakon o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem i to je bio prvi zakon takvog tipa koji je donesen u regiji.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 22 Veljača 2021 08:29
 
index Instagram400x230 youtube