U BiH ima metala koji Europi očajno treba

Potražnja za najlakšim metalom na svijetu, litijem, snažno će rasti u idućim godinama, dok proizvođači automobila povećavaju proizvodnju električnih vozila (EV).

Europa je već važno središte za proizvodnju električnih vozila, koja zahtijevaju litij za litij-jonske baterije. Ovaj metal također se koristi u elektronici i pri skladištenju energije iz obnovljivih izvora.

Međutim, proizvođači EV-a na kontinentu ovise o uvozu: većina litija na svijetu proizvodi se u Australiji, potom južnoameričkom “litijskom trokutu” Čileu, Boliviji i sjeverozapadu Argentine, te u Kini.

Stoga sve veći broj tvrtki želi razviti ležišta litija širom Europe, uključujući zapadni Balkan, posebno Srbiju, a odnedavno i Bosnu i Hercegovinu, piše međunarodni analitički portal Intellinews na engleskom jeziku, a prenosi BiznisInfo.

Međunarodna rudarska kompanija Rio Tinto u Srbiji razvija projekt litij-borata Jadar na ležištu koje su otkrili u dolini rijeke Jadar 2004. Procjenjuje se da nalazište sadrži 10 posto svjetskih naslaga litija.

Rio Tinto izvijestio je o rezervama prve rude u prosincu, najavljujući da projekt Jadar može proizvoditi i litij-karbonat i bornu kiselinu baterijskog razreda.

Studija izvodljivosti, pokrenuta u srpnju 2020., trebala bi biti dovršena krajem ove godine, nakon čega započinju građevinski radovi.

Projekt uključuje razvoj podzemnih rudnika i izgradnju postrojenja za preradu koncentrata. Početak proizvodnje predviđa se 2023. ili 2024. godine.

Također u Srbiji je projekt Rekovac firme Jadar Resources Ltd koja je izlistana na berzi u Australiji. Projekt se nalazi u zoni Vardar koja “pokazuje vrlo slično geološko okruženje kao i sliv rijeke Jadar”. Područje projekta nalazi se u blizini gradova Jagodine i Kragujevca, 110 kilometara od Beograda.

Potencijal regije također je pobudio interes lokalnih investitora. Nedavno je pet tvrtki u vlasništvu slovenskog poduzetnika Andreja Rautnera osnovalo kompaniju za istraživanje litija u Bosni i Hercegovini, točnije u Republici Srpskoj. U tvrtku je uloženo 11,8 milijuna KM.

Pokušat ćemo se baviti rudarstvom ako dobijemo koncesije. Sve je još na početku, tvrtka postoji tek mjesec dana. Istraživanje bi bilo u pograničnom području između BiH i Srbije, rekao je Rautner.

Nije otkrio određeno područje koje planiraju ciljati, ali mediji su ranije pisali da postoje rezerve litijuma na području Jadra, blizu granice sa Srbijom, kao i oko Ugljevika, Domaljevca i Šamca, u središnjoj Bosni.

Interes za razvojem nalazišta litija na zapadnom Balkanu dio je šireg pokušaja eksploatacije minerala širom Europe, piše Intellinews.

Dalje na sjeveru, European Metals Holdings razvija projekt litija Cinovec u Češkoj, za koji kaže da ima potencijal biti najjeftiniji proizvođač litija iz tvrde stijene na svijetu. Ležište se nalazi u rudarskom području u planinama Krusne Hore, blizu češke granice s Njemačkom. Postoje još velika ležišta litija u Austriji, Finskoj, Portugalu i Španjolskoj.

Litij se koristi u baterijama za elektronske proizvode poput mobilnih telefona, prijenosnih računala i tableta, a bit će sve važniji i za prelazak na obnovljive izvore energije poput sunčeve energije, dok se zelena tranzicija ubrzava.

Međutim, njegova će glavna primjena, barem tijekom sljedećeg desetljeća, uzimajući u obzir lavovski udio potražnje, biti u električnim vozilima.

Proizvodnja električnih automobila neprestano raste u Europi kroz otvaranje velikih tvornica automobila na kontinentu, uključujući one u Srednjoj Europi, odnosno u Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Prema studiji tvrtke McKinsey, dok je potražnja za novim automobilima padala tijekom 2020. godine, u mnogim je zemljama “potražnja potrošača za električnim vozilima ostala je relativno stabilna tijekom krize u usporedbi s potražnjom za drugim vozilima”.

Predviđa se brzi oporavak na tržištu električnih vozila u Europi i Kini nakon pandemije. Izvješće navodi da će tržište automobila nakon pandemije biti izmijenjeno.

Pandemija je zaustavila pogone i zaustavila linije za automatsku montažu širom svijeta. Dok se pogoni pripremaju za ponovno otvaranje, neki daju prednost proizvodnji EV-a kako bi udovoljili očekivanoj velikoj potražnji ili ispunili regulatorne zahtjeve, poput strogog cilja Europske unije za razinu emisije štetnih plinova, navodi se u studiji.

Izvješće komapnije Roskill za razdobljedo 2030. Utvrdio je da “dugoročniji scenariji i dalje pokazuju snažan rast potražnje za litij tijekom narednog desetljeća”.

 
index Instagram400x230 youtube