Danas isplata siječanjskih mirovina u FBiH

Isplata siječanjskih mirovina u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje danas, 5. veljače.

Iz Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) je najavljeno da ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za siječanj iznose oko 195 milijuna maraka. Najniža mirovina iznosi 382,18 maraka, zagarantirana 478,91 maraka, a najviša 2.174,48 maraka.

Upravo s ovom isplatom navršava se godina od kada Federalni zavod PIO/MIO mirovine isplaćuje s Jedinstvenog računa trezora Federacije BiH, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ističu kako je redovitost isplate mirovina samo jedan od pozitivnih rezultata reforme mirovinskog sustava koju je provela Vlada Federacije BiH, te je bez obzira na sve teškoće izazvane pandemijom, isplata mirovina u Federaciji BiH neupitna, piše Fena.

"Mirovine se u Proračunu Federacije BiH nalaze u vrhu prioriteta isplate, a umirovljenici su sada već sigurni da će svoje mirovine dobivati na vrijeme (5. u mjesecu), a što je iz Vlade Federacije BiH i svojevremeno najavljivano. Da povedena reforma mirovinskog sustava daje rezultate, između ostalog, pokazuju i podaci o kontinuiranom rastu prosječne i minimalne mirovine u Federaciji BiH. Analiza zvaničnih podataka pokazuje da je od 2015. godine u Federaciji BiH minimalna mirovina povećana za 56 maraka ili 17,17 posto, dok prosječna mirovina bilježi rast od 62 marke ili 16,94 posto", navodi se u priopćenju.

 
index Instagram400x230 youtube