Privatni sektor iz zapadne Hercegovine će kupiti rusko cjepivo

Prema riječima Jurić, građanima je dano na znanje da se javljaju higijensko-epidemiološkim službama u domovima zdravlja za cijepljenje.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije Andrea Jurić je potvrdila sarajevskom Klixu da veledrogerija u ovom županiji planira kupiti rusko cjepivo “Sputnik V” protiv koronavirusa.

Naglasila je da cjepiva ne nabavlja ZHŽ, već ih nabavlja veledrogerija koja se nalazi u ovoj županiji, odnosno privatni sektor. Poručila je da je u Federaciji Bosne i Hercegovine već trebalo početi cijepljenje.

“Županija kao takva, odnosno Zavod za javno zdravstvo, ne sudjeluje u nabavi. Mi sudjelujemo u procesu imunizacije koja je do sada trebala zaživjeti na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine. Mi sudjelujemo samo tako što istražujemo tržište, odnosno registriramo broj zainteresiranih ljudi, tako da bi veledrogerija prema našim popisom napravila prvu narudžbu”, objasnila je Jurić koja je epidemiologinja.

Pitali su je hoće li moći kupiti cjepivo s obzirom na to da Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine još nije odobrila korištenje ovog, kao ni drugih cjepiva protiv koronavirusa.

“Prema meni dostupnim informacijama, a informacije sam dobila od veledrogerija, u tijeku je proces izrade dozvola. Iz veledrogerija su obećali da ne bismo trebali čekati”, kazala je.

Prema riječima Jurić, građanima je dano na znanje da se javljaju higijensko-epidemiološkim službama u domovima zdravlja za cijepljenje.

“Za sve one koji dolaze izvan naše županije, narudžbe prima Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo u Grudama svaki dan od 8 do 16 sati. Svi kontakt brojevi su dostupni na službenim web strancima”, ukazala je.

Očekuje da bi prve doze “Sputnika V” u ZHŽ mogle doći vrlo brzo i da su dobili garanciju da neće dugo čekati na njih. Najavila je da će se u sljedećih od sedam do deset dana pripremiti za prvi kontingent cjepiva.

Jurić smatra da je najveća prepreka upravo čekanje na odobrenje cjepiva od državne Agencije za lijekove.

 
index Instagram400x230 youtube