U FBiH prvo stižu Pfeizerova cjepiva, između pet i deset tisuća doza

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar izjavio je danas u Sarajevu da bi prva cjepiva protiv Covida-19 u FBiH trebala stići krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca, riječ o Pfeizerovim cjepivima, a zavodi za javno zdravstvo u FBiH spremni su za početak procesa cijepljenja.

Nakon sastanka povodom početka aktivnosti cijepljenja na kojem su sudjelovali predstavnici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Federalnog ministarstva zdravstva te županijskih zavoda za javno zdravstvo u FBiH, Pehar je rekao kako još nema točnih informacija o prvim količinama, ali da bi to trebalo biti između pet i deset tisuća doza.

Naglasio je kako bi distribucija cjepiva do FZZZ-a trebala biti u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH odakle će biti distribuirano do županijskih zavoda i dalje do zdravstvenih ustanova.

Pehar je dodao da u prostorijama FZZZ-a u Mostaru postoji frižider tehničkih mogućnosti za skladištenje najzahtjevnijih Pfeizerovih cjepiva na -80 stupnjeva gdje će biti držane do početka distribucije.

Voditelj Službe za epidemiologiju FZZZ-a Sanjin Musa istaknuo je kako se očekuje da Europska medicinska agencija do kraja mjeseca dati dozvolu i za druga cjepiva, te se u prvom kvartalu očekuje poboljšanje procesa nabave i distribucije cjepiva.

Pojasnio je kako su prioritetne grupe za cijepljenje zdravstveni radnici i štićenici staračkih domova.

 
index Instagram400x230 youtube