Hrvatski političari suprotno Čovića: "Treći entitet je rješenje"

Hrvatski političari uglavnom se ne slažu sa stavom predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o trećem entitetu.

- Pa da sam ga želio i zagovarao, do sada bih ga imao - rekao je Dragan Čović za Klix.ba govoreći o uspostavi trećeg, hrvatskog entiteta u BiH.

Karamatić: To je Čovićevo osobno mišljenje, entitet je rješenje

Predsjednik HSS u BiH Mario Karamatić njegovu izjavu smatra osobnim stavom.

Gospodin Čović je u toj izjavi jasno naglasio kako govori u svoje osobno ime i u tom kontekstu ta je izjava njegov osobni stav. Deklaracija HNS a ostavlja prostor uspostavi tog nekog Trećeg kroz uspostavu više administrativnih jedinica od kojih je najmanje jedna s hrvatskom većinom – kazao je Karamatić za Bild.ba.

Nije važno, dodaje Karamatić, “bi li to bio Treći, Četvrti ili Prvi entitet”, stvar je, kaže, “dogovora tri konstitutivna naroda” a što je i “stav HNS a”.

Dodaje kako “drugi stav ne postoji i upravo taj stav je jedan od razloga zbog čega HSS aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog narodnog sabora”.

Karamatić je podsjetio i na jedan raniji HDZ-ov slogan.

S druge strane, ako se dobro sjećam, izborni slogan za jedne izbore HDZ BiH je bio “Bez entiteta nema identiteta”, a barem koliko sam ja upoznat HDZ se kao stranka od toga nikada nije ogradio – dodao je prvi čovjek HSS-a u BiH.

Otkrio je i za što se zalaže HSS.

Svi imaju pravo na svoje osobno mišljenje pa tako i gospodin Čović, stav HSS a je jasan, mi smo za punu jednakopravnost hrvatskog naroda, a nju bi najlakše ostvarili uspostavom hrvatskog entiteta – kazao je Karamatić za Bild.ba.

Tako bi svi, zaključuje Karamatić, birali svoje.

Time bi riješili i presudu Sejdić-Finci te ispoštovali međunarodne presude te pomirili građansko i nacionalno u BiH, ali i riješili izbor legitimnih članova Predsjedništva na način da RS bira jednoga člana, Herceg Bosna jednoga, te Sarajevo sa bližom okolicom jednoga, bez nacionalnog predznaka. To je cilj HSS a, uvjeren sam i hrvatskog naroda u BiH – zaključio je Karamatić.

HNP: "Pomak, a ne uzmak"

Ivan Vukadin, predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, kazao je u intervjuu Hrvatskom Medijskom Servisu da u stranci BiH vide kao tri federalne jedinice te da program i rad će biti usmjereni na borbu za suverenu ravnopravnost hrvatskog naroda unutar federalno uređene i održive Bosne i Hercegovine, na gospodarski razvitak po načelima osobne odgovornosti i privatnog gospodarstva te na implementiranje suvremenih metoda i programa održivih i ekološki podnošljivih tehnika uz poštivanje najviših zapadnih demokratskih i zakonskih standarda.

U odnosu na druge subjekte i narode ćemo, sukladno hrvatskoj tradiciji međusobnog uvažavanja uvažavati druge i neumorno se zalagati za svoje. Mi dakle BiH vidimo kao državu tri naroda i tri federalne jedinice u uskoj zajednici s Europskom unijom i uključenjem u zapadne integralne institucije kao npr. NATO. Naš stranački slogan glasi: “Pomak, a ne uzmak”. To ćemo provoditi u ime naših birača i svjesni činjenice da su nam naša nacionalna i ljudska prava što povijesnim okolnostima što nepravdom uskraćena - izjavio je Vukadin. 

 
index Instagram400x230 youtube