Hercegovci otporniji: Prva cjepiva koje stignu u Federaciju stižu u Mostar

Federalno ministarstvo zdravstva je napravilo Plan cijepljenja koji će se sutra naći na Vladi Federacije BiH, a Klix.ba doznaje detalje dokumenta.

Plan cijepljenja je zasnovan na zakonski reguliranoj osnovi cijelog procesa imunizacije, određene su ciljne skupine, prioriteti imunizacije, način distribucije, prijenosa i skladištenja cjepiva te načini odvijanja cijelog procesa. Dakle, prema Planu cijepljenja jasno je definirano kako se treba odvijati cijeli proces od dolaska cjepiva do njegove upotrebe.

Kako doznaju, cjepiva će biti distribuirane svim županijama na principu jednakosti i solidarnosti, a u FBiH je plan da postoje četiri distributivna centra - Sarajevo, Mostar, Tuzla i Bihać.

Prva cjepiva koje stignu u FBiH bit će skladištena u Mostaru, a najava govori da će stići mali broj doza u prvoj pošiljci koja se očekuje krajem siječnja ili početkom veljače.

U isto vrijeme plan je formirati centre za skladištenje i distribuciju u ostala tri grada gdje će stizati cjepivo sukcesivno, odnosno kako budu pristizale u Bosnu i Hercegovinu, a odakle će biti distribuirane dalje po manjim mjestima.

Nadležni trenutno rade na nabavci specijalnih frižidera u kojima će se na -80 stupnjeva celzija skladištiti Pfizerova cjepiva.

Kao što je i najavljeno, prioritet u imunizaciji na početku će biti zdravstveni radnici i osobe treće životne dobi, prvenstveno u domovima za stare, kao i ostali pripadnici te populacije. Između ostalog, u planu jasno postoji i adresa na kojoj će se svaki zdravstveni radnik upoznati o načinu skladištenja, čuvanja i upotrebe cjepiva.

Federacija BiH nedavnim usvajanjem proračuna sada na raspolaganju ima operativna sredstva i za direktnu nabavku cjepiva, ali se čeka da Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrene proces. U ovaj bh. entitet putem COVAX mehanizma stići će ukupno 800.000 doza vakcine protiv koronavirusa te pošiljka koja je naručena putem mehanizma EU.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 13 Siječanj 2021 14:43
 
index Instagram400x230 youtube