Kada možemo očekivati prva cjepiva protiv COVID-19 u BiH?

Početak cijepljenja protiv COVID-19 bi označio i početak kraja jednog izvanrednog razdoblja koje smo proživljavali i preživljavali posljednjih godinu dana, piše u tekstu Glasa Amerike.

Kraj studenog 2020. označio je i godinu dana od prvih slučajeva COVID-19 u svijetu. Prva cjepiva protiv COVID-19 su pred pragom odobrenja jer su pokazale dovoljno visoku učinkovitost i sigurnost.

U SAD se prva cijepljenja najavljuju sredinom prosinca.

Postavlja se pitanje kada bismo očekivali prve kontingente ovih cjepiva u Bosni i Hercegovini?

Vlada Republike Srpske, Vlada Federacije BiH i Vlada Distrikta Brčko su usvojile informacije u vezi sa sporazumom COVAX, prema kojima se BiH pridružila globalnom mehanizmu za nabavku cjepiva, a u koji se uključilo oko 170 zemalja.

Slijedom toga, unutar BiH potpisan je sporazum između Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnog ministarstva zdravstva i Odjela za zdravstvo Brčko Distrikta o načinu i obvezama strana u zemlji da nabave ova cjepiva. Ovim se određuje i način uvoza, skladištenja, čuvanja i pripreme za organizaciju imunizacije, a vlade se obvezuju da će svako cjepivo koje dođe u BiH morati biti sigurno, kvalitetnao i učinkovito.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske izradio je plan cijepljenja protiv novog koronvirusa SARS-CoV-2, uzimajući u obzir preporuku Svjetske zdravstvene organizacije, prema kojoj treba cijepiti 200 000 stanovnika u Republici Srpskoj, a kako se ova cjepiva daju u dvije doze, to znači da RS treba 400 000 doza cjepiva.

“Prilikom izrade plana cijepljenja uzeto je u obzir da bi cijepljenje prvo trebalo obuhvatiti one koji su ugroženi raznim vrstama kroničnih oboljenja, zatim osobe starije od 65 godina te zdravstvene radnike i druge kategorije ljudi koji obavljaju različite vrste funkcija unutar našeg društvenog života“, odgovara Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH su potvrdili da Federacija BiH planira nabavku 800.000 doza cjepiva protiv COVID-19, odnosno planira cijepiti 400.000 osoba. Iz Federalnog ministarstva zdravstva poručuju kako se prvi kontingenti ovih cjepiva očekuju u proljeće iduće godine.

“Za očekivati je da će u prvom kvartalu iduće godine regulatorne agencije izdati i prva odobrenja za pojedina cjepiva protiv COVID-19 nakon čega tek može početi distribucija cjepiva po državama“, kažu iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Sličnih očekivanja su i u zdravstvenim institucijama Republike Srpske. To bi značilo da bi distribucija cjepiva i imunizacija mogle početi, ukoliko se sve bude odvijalo po planu, u drugom kvartalu iduće godine. Ugovor o nabavi cjepiva protiv COVID-19 između Bosne i Hercegovine i Globalnog saveza za cjepiva (GAVI) potpisan je u rujnu, a odnosi se na pristupanje Globalnom instrumentu za pristup cjepivima protiv COVID-19 (COVAX).

Za nadati se da će se imunizacija nastaviti i da će zemlje nastaviti nabavljati cjepiva i za druge kategorije stanovništva, one koje nisu procijenjene kao prioritet za imunizaciju. Prioriteti su, za sada, osobe starije od 65 godine, osobe koje imaju komorbiditete i zdravstveni radnici.

 
index Instagram400x230 youtube