BiH će zaustaviti pristupanje EU ako bude kasnila s provedbom europskih energetskih politika

Europski zeleni plan predstavlja novu razvojnu strategiju usmjerenu na postajanje Europe klimatski neutralnim kontinentom do 2050. godine na temelju dekarbonizacije energetskog sektora, ulaganjem u okolišno prihvatljive tehnologije i ulaganjem u energetsku učinkovitost, piše Večernji list BiH.

Posljedice i obveze

Europska unija očekuje da politiku dekarbonizacije provedu zemlje kandidati i potencijalni kandidati za članstvo, pa će se i od BiH tražiti sveobuhvatan plan dekarbonizacije sektora i provedba drugih obveza. “Ako BiH i dalje bude kasnila s provedbom energetskih politika EU-a, moguće je očekivati zaustavljanje procesa pristupanja članstvu u EU, kao i posljedice ekonomskog karaktera”, upozorili su iz RESET-a, nedavno formirane “think tank” nevladine organizacije, koja okuplja istaknute predstavnike stručne i akademske zajednice BiH i regije.

Kako je istaknuto, to se odnosi na izostanak sredstava pomoći za energetsku tranziciju, kao i uvođenje pristojbi, kako na izvoz električne energije proizvedene iz fosilnih goriva tako i na robe proizvodne korištenjem električne energije proizvedene iz fosilnih goriva.

S obzirom na to da je u prošloj godini 72 posto bh. izvoza išlo u zemlje Europske unije, posljedice uvođenja ovih mjera su više nego očigledne. Djelovanje RESET-a fokusirano je na promoviranje multidisciplinarnoga i inovativnoga pristupa kreiranju politika transformacije energetskoga sektora koje uvažavaju socio-ekonomsku održivost i pravičnu tranziciju.

Transformiranje i plan

Provođenje potrebnih reformi i općenito transformiranje energetike složeni su politički, ekonomski, tehnički, ekološki i socijalni procesi koji zahtijevaju konsenzus društvenih aktera. “Budući da energetska tranzicija uzrokuje i negativne socijalne posljedice na pojedine društvene skupine (u BiH posebno uslijed očekivanog smanjenja proizvodnje i korištenja ugljena) potrebno je planirati i realizirati programe pravične tranzicije koji uključuje i ekonomsko restrukturiranje regije koji značajno ovise o fosilnim gorivima (regije čija se ekonomija uglavnom oslanja na eksploataciju ugljena). Stoga, europski zeleni plan predstavlja razvojnu šansu, ali i prijetnju za put bez povratka za elektroenergetski sektor u BiH”, poručili su iz RESET-a.

 
index Instagram400x230 youtube