Ustavni sud: Apelacija Borjane Krišto na predloženom dnevnom redu

Ustavni sud BiH trebao bi u petak, 5. srpnja, odlučiti o zahtjevu predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Ustava Federacije BiH /FBiH/ koje se odnose na popunu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Na pitanje Srne je li riječ o apelaciji Borjane Krišto za koju je lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao da je povučena, Mijan je rekao da može samo potvrditi “da je u prijedlogu dnevnog reda predmet u kojem je Krišto podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Ustava FBiH koje se odnose na popunu Doma naroda Parlamenta FBiH i da će taj predmet biti predmet odlučivanja na zakazanoj sjednici”.

Čović je 26. lipnja, kada je zakazana Plenarna sjednica Ustavnog suda, rekao da je Krišto povukla svoju apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti određenih odredaba Ustava FBiH.

Za Krišto je sporna bila ustavna formulacija prema kojoj se iz svake županije u Dom naroda bira najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je takav izabran u zakonodavno tijelo te županije.

Svojom apelacijom je namjeravala potkrijepiti HDZ-ovu interpretaciju ranije odluke Ustavnog suda BiH u predmetu “LJubić”.

“Mislim da je apelacija Krišto formalno povučena, a to je doprinos HDZ-a BiH unapređenju izbornog zakonodavstva u BiH”, izjavio je ranije Čović.

Predloženim dnevnim redom sjednice predviđeno je da Ustavni sud odluči o zahtjevu Suda BiH /sutkinja Jadranka Brenjo/ za ocjenu kompatibilnosti člana 17. točka /22/ u vezi sa članom 18. točka /a/ Zakona o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH sa Ustavom BiH.

 
index Instagram400x230 youtube