Ekolozi prema vlastima: Zakonom zabranite gradnju malih hidroelektrana

Ekolozi prema vlastima: Zakonom zabranite gradnju malih hidroelektrana totalno.hr

Organizacije za zaštitu okoliša širom svijeta pružaju podršku Koaliciji za zaštitu rijeka u BiH u njenoj borbi za zabranu gradnje malih hidroelektrana.

Oni zahtijevaju od Premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadila Novalića, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije i Parlamenta FBiH – da se Zaključak o potpunoj zabrani izgradnje malih hidrocentrala u FBiH - koji je od strane Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojen 23. lipnja 2020. godine - hitno implementira u cijeloj FBiH, bilo izmjenom postojećeg zakonodavstva ili donošenjem novih propisa kojim bi se smjesta zabranila i spriječila daljnja nekontrolirana gradnja malih hidrocentrala u FBiH, piše Klix.ba.

Ovom kampanjom se apelira i na odgovorne u Republici Srpskoj (RS) da postupe na isti način, te formalnom zabranom gradnje malih hidrocentrala na svim rijekama i u RS-u, prošire zaštitu naših voda na prostoru cijele države.

Rok za postupanje Vlade FBiH po Zaključku o potpunoj zabrani izgradnje malih hidrocentrala u FBiH, koji nema odgovarajuću pravnu snagu, ističe u srijedu, 23.
rujna 2020. godine.

U slučaju da Vlada FBiH ne postupi po ovom Zaključku, odnosno Parlament FBiH isti ne usvoji u formi posebnog zakona, nastaviti će se sa ugrožavanjem 1.000 kilometara toka divljih rijeka, kvalitete života lokalnih zajednica, prava na pristup pitkoj vodi, turistički potencijali zemlje, kao i priroda i divlje životinje koje ovise o zdravim vodotocima.

"Ovim obraćanjem medijima u BiH želimo skrenuti pažnju te nanovo aktualizirati problematiku nelegitimnog iskorištavanja naših rijeka i resursa te najaviti globalnu kampanju za spas rijeka u BiH koja će početi 23. rujna, kada će i medijima u BiH biti poslati medijski materijali", zaključili su oni.

Poslijednja izmjena danaSubota, 19 Rujan 2020 09:55
 
index Instagram400x230 youtube