Sedam vodopada u BiH koje morate posjetiti

Među najljepšim atrakcijama Bosne i Hercegovine zasigurno su njeni mnogi vodopadi koji se mogu naći diljem zemlje. Donosimo vam priču o sedam koje obavezno trebate posjetiti.

1. Plivski vodopad u Jajcu

Jedan od najljepših vodopada u Europi je onaj u srcu kraljevskog grada, Jajca, te je zbog svoje ljepote, ali i pristupačne lokacije omiljeni među turistima i lokalnim stanovništvom. Plivski vodopad je mjesto gdje se rijeka Pliva slijeva u rijeku Vrbas na spektakularan način.Visok je oko 20 metara i nalazi se u središtvu grada. Odnedavno se održavaju i skokovi sa vodopada – događaj koji privlači bezbroj posjetitelja u grad svjetlosti, kamena i vode.

Do vodopada vodi prohodan put tako da se vrlo jednostavno možete spustiti do istog, a ako želite vodopad posmatrati odozgo, imate vidikovac tik iznad točke njegovog obrušavanja. Jedna od najnovijih atrakcija na ovoj lokaciji koja je uvedena od ove godine, jeste i zipline koji ide neposredno preko vodopada.

2. Slapovi Kravica

Slapovi Kravica su jedno od najpoznatijih mjesta u cijeloj BiH, a i šire. Nalaze se u Studencima nadomak Ljubuškog, na 40 km od Mostara i predstavljaju pravu rijetkost jer su nastali prirodno radom sedronosne rijeke Trebižat.

150-metara široki slapovi dosežu visinu čak i do 28 metara, a posebno su karakteristične izrasline mahovine i lišajeva, kao i cijela vegetacija koja se formirala oko slapova, a koja dodatno doprinosi čarobnom prizoru.

Kada se spustite pomalo neravnim puteljkom do samih slapova, ukazat će vam se bajkovit i nestvaran prizor savršen za odmaranje očiju i duše. Vožnje kanuom su također dostupne i važe za jednu od glavnih turističkih aktivnosti. Kada budete u posjeti, obavezno svratite i do obližnje pećine sa stalaktitima od kalcij-karbonata.

3. Štrbački buk

U prelijepom Bihaću nalazi se i dragulj zvani Štrbački buk, smješten na samoj granici BiH i Hrvatske, u Nacionalnom Parku Una. Visok je 24,5 metra, a smatra se da je nastao od sedrenih naslaga usljed tektonskog pomjeranja tla. Silina vode i raznovrsna vegetacija u svim nijansama zelene na momente podsjećaju na prašumske prizore. Jedna od najpopularnijih atrakcija je svakako rafting na nemirnom Štrbačkom buku kojeg svakako preporučujemo svim posjetiocima avanturističkog duha.

4. Martinbrod

24 km uzvodno od Štrbačkog buka nalazi se skup slapova Martinbrod, a najprominentniji među njima je Milančev buk. Martinbrod čini najveći kompleks slapova i kaskada u Nacionalnom parku Una prostirući se na 800 m2 površine. Sam Nacionalni park Una je jedna od must-see destinacija ovog ljeta. Možda ćete morati malo sporije voziti jer su oba puta koja vode da ovog veličanstvenog parka makadami, ali prizori koji vas čekaju su zasigurno vrijedni dodatnog truda.

5. Skakavac Sarajevo

Iznad Nahoreva, otprilike 12 km od Sarajeva, nalazi se vodopad Skakavac koji je visok nevjerovatnih 98 metara.  Sa preko 1,500 vrsta biljaka, okolica Skakavca je svakako raj za sakupljače gljiva i ljekovitog bilja, ali i za planinare, bicikliste, speleologe i rekreativce. Skakavac i njegova okolica su proglašeni prirodnim spomenikom i spadaju u zaštićena područja.

Do Skakavca možete doći autom do skoro samog ulaza u zaštićeno područje i nastaviti pješke još  nekih 8 kilometara do samog vodopada. Puteljci i staze koje vode do Skakavca su pogodne za ugodnu šetnju kroz šumske i pomalo stjenovite dijelove. Također, možete se pridružiti i jednom od organizovanih pješačkih pohoda na Skakavac koji se često organizuju iz Sarajeva.

6. Skakavac Perućica

U sklopu Nacionalnog parka Sutjeska, u prašumi Perućica, možete naći još jedan vodopad po imenu Skakavac. U srcu netaknute prirode, obrušava se niz strmovite stijene sa visine od preko 70 metara. Do vodopada, kao i kroz cijelu prašumu, vode vas jasno označene staze, okružene jedinstvenom florom i faunom, ali bez obzira na oznake, i dalje se preporučuje obilazak prašume sa iskusnim vodičem da se ne biste izgubili u ovom rezervatu. Također, svoj dolazak morate unaprijed najaviti NP Sutjeska.

7. Vodopad Bliha

U blizini Sanskog Mosta, nalazi se vodopad Bliha, poznat i pod imenom Blihin skok. Nekada uski, strmi planinarski put koji je vodio do vodopada je sada lijepo uređen, a do vodopada možete stići laganom 10-minutnom šetnjom kroz šumu. Vodopad je visok 40 metara, a njegova okolica je jedno od omiljenih izletišta za lokalce i turiste. Planinarenje, streljaštvo i jahanje su  neke od ljetnih aktivnosti u kojima možete učestvovati  i uživati prilikom posjete ovom prirodnom fenomenu.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 25 Kolovoz 2020 08:26
 
index Instagram400x230 youtube