Bolovanje se ograničava na 15 dana?!

Udruženje poslodavaca Federacije BiH predložilo je da se kroz izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH ograniči broj dana bolovanja sa 42 na 15, potvrdio je za Dnevni avaz predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović.


''Predlaže se smanjenje dana bolovanja za koje troškove snose poslodavci. Trenutno su to 42 i to imaju tri zemlje u Europi, Njemačka, Hrvatska i BiH, točnije Federacija, jer je u RS to 30 dana. Više od 50 posto zemalja u Europi nema dane bolovanja na teret poslodavca. Europski prosjek je 6,5 radnih dana na bolovanju tijekom godine. Najlošije stoji Bugarska i tamo radnici godišnje na bolovanju u prosjeku provedu 22, a najbolje Turska, sa 3,8 dana", pojasnio je Smailbegović.

Dodao je da ukoliko dane prevedemo u postotke, europski prosjek je oko 3,5 posto od ukupnog broja radnih dana godišnje.

''Izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH već su upućene u parlamentarnu proceduru i imamo malu mogućnost da utječemo na ovaj proces. Pokušat ćemo to uraditi putem amandmana koje će predlagati stranke. Poslodavci postavljaju maksimalističke zahtjeve, kako bi na kraju dobili 30 dana bolovanja koji bi išli na njihov teret, kao što je to u RS. Međutim, u proceduri su izmjene poreza na doprinose, čime se smanjuje porez na 9 posto. Ukoliko ova dva zakona prođu u predloženoj formi, pod znak pitanja se dovodi održivost Fonda zdravstvenog osiguranja u FBiH'', rekao je za Avaz Bektić.

 
index Instagram400x230 youtube