Neum spasio sezonu, Mostar čeka kraj pandemije

Ogroman turistički potencijal Hercegovine u 2020. godini iskorišten je tek djelimično. Pandemija koronavirusa čini svoje, granice su dugo zatvorene i na destinacije na jugu Bosnu i Hercegovine dolaze hrabriji i odvažniji turisti uglavnom iz regije, te dio dijaspore koja je, otkako je “zavladala korona“, također pasivnija nego ranijih godina.

Zračna luka u Mostaru bilježi loš poslovni rezultat, ali ovaj aerodrom da se ne zavaravamo, ni u normalnim okolnostima nije bio Bog zna kako uspješan. Mostar je decenijama bez obzira na to bio magnet za turiste iz cijelog svijeta, a preko Starog mosta godišnje je koračalo više od milijun turista. Ovog puta slika je nažalost nešto drugačija.

Kupači se ne paze

U jeku prvog vala pandemije zabilježen je prvi dan bez ijednog autobusa turista u gradu na Neretvi nakon 1996. i postratne obnove.

Početkom srpnja glas su složno digli turistički radnici iz stare jezgre, zatraživši od vladajućih struktura olakšice, pomoć i benefite kako bi se opstalo. Mostar su inače od ožujka uglavnom posjećivali domaći turisti, što naravno nije dovoljno za spas sezone i ispunjene džepove zanatlija i ugostitelja.

Za razliku od Mostara, Neum je ipak oživio. Ravnatelj hotela Sunce Luka Prkačin početkom sezone kazao nam je kako bi bio zadovoljan ako bi se postigla četvrtina prošlogodišnjeg prometa, da bi kasnija slika odaslana iz Neuma potvrdila da se njegova želja sasvim sigurno ostvarila.

Predsjednik Udruge turističkih djelatnika u ovoj općini Davor Krešić u isto vrijeme priželjkivao je dobru postsezonu i povratak kongresnog turizma u rujnu, listpadu i studenomu što bi prema njegovu mišljenju također djelimično spasilo sezonu na bh. primorju. Ni sam vjerojatno nije slutio da će Neum dvadeset dana kasnije biti do kraja ispunjen.

Naglo su popunjeni smještajni kapaciteti, a na odluke da se ljetuje u ovom gradiću umjesto na drugim primorskim destinacijama utjecale su i odluke vlasti u Republici Hrvatskoj koje su se odnosile na strogu karantenu za slučaj prelaska granice osobama bez hrvatske putovnice.

Na brojnost turista u Neumu negativno nije utjecao ni dolazak koronavirusa na područje općine. Kupači su, uvjerili smo se i sami prilikom posjeta, na plažama bili opušteni, te su se tek donekle pazili u večernjim satima tradicionalno rezerviranim za posjete restoranima i barovima uz živu muziku.

Pokušavamo se držati propisanih mjera. Na ovoliki broj gostiju to je teško postići. Neki gosti skloni su poštivanju propisa, ali moramo biti realni i kazati da nisu svi. Nailazimo na poteškoće, nastojeći održati sanitarno-higijenski red, kazao je ravnatelj hotela Sunce, Luka Prkačin.

Svi hotelski kapaciteti, kao i privatni smještaji bili su popunjeni još krajem lipnja, i to uglavnom gostima iz BiH.

Zadovoljna sam zbog činjenice da je ovogodišnja turistička sezona, kako su me izvijestili turistički radnici u Neumu, spašena. Osobno sam zadovoljna onim što sam vidjela u Neumu – grad je bio pun turista tog dana. No, i pored toga, još jednom apeliram na turiste da se striktno pridržavaju svih propisanih mjera s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa. Iako se na sve moguće načine borimo da spasimo turističku sezonu u cijeloj BiH, ipak nam je važnije da sačuvamo zdravlje i živote građana, istaknula je federalna ministrica turizma Đapo.

Spas i u Blagaju

Pozvala je građane da, poštujući mjere kriznih stožera, godišnje odmore planiraju provesti u BiH i podsjetila da su svjetska istraživanja pokazala da je hotelski smještaj u BiH na razini najrazvijenijih svjetskih zemalja.

I dok Mostar ili Kravica i dalje muče svoje muke, sezona je osim na Jadranu zadovoljavajuća i na destinacijama poput Boračkog i Jablaničkog jezera. Procvat je doživio i Blagaj, a značajan profit ostvarili su vlasnici vikendica s bazenima koji su iznajmljivanje nekretnina naplaćivali s oko 300 KM za dan.

Za godišnje odmore su, zaključujemo, najtraženije destinacije na kojima je moguće kupati se i sunčati, dok su planine u ljetnim mjesecima tradicionalno (sa i bez korone) ipak u drugom planu.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 19 Kolovoz 2020 08:26
 
index Instagram400x230 youtube