U BiH još nema govora o jeftinijim PCR testovima dok zemlje regije i EU snižavaju cijene

S druge strane, već u susjednoj Hrvatskoj prije nekoliko dana spuštena je cijena PCR testa na otprilike 500 kuna, odnosno 130 KM za dvije ciljne sekvence, te 698 kuna ili 181 KM za tri ciljne sekvence.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako postoji mogućnost da će se na tržištu pojaviti i drugi još jeftiniji PCR testovi, ali kako nadležni ne smiju zanemariti relevantnost i kvalitet testiranja.

"Naš zadatak je da omogućimo testiranje onim testovima koji su relevantni, koji imaju najbolji omjer cijene i dijagnostičke točnosti", kazao je Beroš prije nekoliko dana.

Komercijalno PCR testiranje znatno je jeftinije i u Srbiji nego u BiH, a iznosi između 6.000 i 8.200 dinara, odnosno između 100 i 135 KM.

Srbija također pravi i vlastiti test za otkrivanje koronavirusa koji bi trebao biti brži i jeftiniji od PCR testa. Naime, tri tima Kemijskog fakulteta u Beogradu rade na razvoju proizvodnje rekombinantnih proteinskih antigena za potrebe domaćih imunoloških testova na Covid-19. Ovi testovi bi se trebali koristiti za otkrivanje i mjerenje količine specifičnih antitijela, nastalih usljed infekcije koronavirusom.

Podsjetimo da je državljanima BiH s austrijskim prebivalištem odnedavno dozvoljen ulazak u Austriju uz negativan PCR test. Putnici test mogu uraditi u BiH ili u Austriji, u roku od 48 sati od ulaska u zemlju. Dobra vijest je što je Vlada Austrije također donijela odluku o snižavanju cijene PCR testa koji je sada moguće uraditi na aerodromu u Beču po cijeni od 120 eura.

 
index Instagram400x230 youtube