BiH šest godina bez korektnih koraka u javnim nabavkama

Ukoliko želi ostvariti napredak na europskom putu, Bosna i Hercegovina će u najskorije vrijeme morati usvojiti novi Zakon o javnim nabavkama, koji će biti usklađen s europskim standardima.

Usprkos tomu, o izmjenama Zakona o javnim nabavkama govori se od 2014. godine, a u međuvremenu je predloženo čak 18 amandmana kako da se sustav poboljša, ali, usprkos deklarativnoj spremnosti da se nešto uradi, zakon je ostao nepromijenjen.

Kako je objašnjeno, EU od BiH traži dvije stvari: u jednu ruku zahtijeva se da novi zakon prekine praksu zloupotreba javnih resursa i namještanja natječaja za pravne osobe bliska vlastima, a s druge strane traži se jednak pristup javnim nabavkama u BiH za pravna lica iz zemalja članica EU.

Naime, preferencija domaćih kompanija u odnosu na kompanije iz EU je u suprotnosti sa pravnom stečevinom EU i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, koji je BiH potpisala prije više od 12 godina.

Kako je navedeno u Analitičkom izvještaju EU, potrebna je politička volja u BiH kako bi se usvojio bolji sustav u ovom području i spriječila korupcija.

 
index Instagram400x230 youtube